Hem / Recept / Couscouskaka

Couscouskaka

Betyg: 4 av 5
5 röster
Medel
Annons

I Sverige associerar de flesta couscous till en sommarsallad, men i södra Europa går tankarna till desserter. När du stjälper ut kakorna på din tallrik kommer karamellen att rinna ut och sprida en ljuvlig sötma. Recept ur boken ”Le Bakbok - Matbröd & söta bröd” - Bonnier Fakta

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 170 g
  strösocker
 • 50 g
  vatten, (½ dl)
 • 1000 g
  mjölk, (1 liter)
 • 2 st
  vaniljstänger
 • 80 g
  cassonadesocker
 • 2 nypa
  salt
 • 140 g
  Couscous
 • 100 g
  ägg, (2 st)
Annons

Gör så här

Dag 1:

 1. 1. Värm upp en stor kastrull på hög värme och rör sedan ner strösockret så att det karamelliseras.
 2. 2. När sockret är gyllenbrunt tar du bort kastrullen från värmen och blockerar karamelliseringen genom att hälla i vattnet. Det kommer att ånga ordentligt så häll i lite vatten i taget och akta så att du inte bränner dig. Fördela omedelbart karamellen i 6–8 cocotteformar och ställ åt sidan.
 3. 3. Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna på längden och skrubba ner fröna med hälften av sockret i kastrullen.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Lägg i vaniljstängerna, saltet och resten av sockret och koka upp på låg värme under omrörning. Dra av från plattan när det börjar koka och lägg på locket.
 6. 5. Låt mjölkblandningen stå tills den har svalnat och ställ sedan in den i kylskåpet.
 7. 6. Den här vilotiden ger mjölkblandningen en chans att dra åt sig av vaniljens fina smak. Det går så klart att göra hela desserten under en och samma dag, men då förlorar du i smak vad du vinner i tid.

Dag 2:

 1. 7. Värm ugnen till 140°.
 2. 8. Koka upp mjölkblandningen, sänk värmen och strö över couscousen. Sjud i 5–6 minuter samtidigt som du rör med en träslev.
 3. 9. Ta upp vaniljstängerna. Knäck äggen i en skål och häll dem sedan i kastrullen samtidigt som du vispar ordentligt. (Om du knäcker äggen direkt i kastrullen riskerar du att få äggröra i couscouskakan.)
 4. 10. Fördela blandningen i formarna med karamellen från dag 1. Placera dem i en långpanna fylld med 1–2 centimeter vatten för att tillföra fukt i ugnen.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 11. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.
 7. 12. Ta ut formarna ur ugnen och låt kakorna svalna. Ställ sedan in dem i kylen i minst 24 timmar så att karamellen hinner smälta. Dra en kniv runt kanten och stjälp ut på tallrikar vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4 av 5 (5 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom