Hem / Recept / Chouquette

Chouquette

Betyg: 5 av 5
2 röster
1 tim 30 min
Medel
Annons

Den franske bagaren Sébastien Boudets favoritbakverk! Det finns ett bakverk som jag har gjort under alla mina år som bagare – små chouquetter. Jag vet inte hur många miljoner kakor som jag har spritsat eller hur många gånger jag har förklarat vad en chouquette är. Mitt svar är alltid detsamma: En liten puff fylld med fransk luft! En perfekt chouquette är fluffig, spröd och frasig med en karamelliserad botten och ett inkråm med en fin pannkaksliknande smak.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 300 g
  vetemjöl
 • 250 g
  vatten, (2,5 dl)
 • 250 g
  mjölk
 • 5 g
  havssalt, (fint, fleur de sel)
 • 5 g
  strösocker
 • 250 g
  osaltat smör
 • 500 g
  ägg, (8-10 stycken, men du kanske inte behöver alla)
 • pärlsocker, till garnering
Annons

Gör så här

 1. 1. TIPS! För en matigare variant, uteslut pärlsockret och strö över lite riven ost innan gräddningen. Dela chouquetterna strax före servering och fyll med ett lager ostkräm. Receptet kommer från boken ”Den franske bagaren”. Foto: Carl Kleiner Utgiven av Bonnier Fakta
 2. 2. Sätt ugnen på 210°.
 3. 3. Sikta mjölet över ett bakplåtspapper eller i en bunke.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Värm upp vatten, mjölk, salt, socker och smör på låg värme. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
 6. 5. Blanda ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och fortsätt att röra tills smeten släpper från kanterna och torkar till en kompakt och glansig massa.
 7. 6. När smeten lossnar från träsleven utan att lämna några spår är den färdig. Ta kastrullen från värmen och lägg över smeten i en ren skål.
 8. 7. Blanda ner äggen, ett i taget, i den varma smeten under kraftig omrörning. Det är viktigt att varje ägg arbetas in ordentligt innan du rör i nästa.
 9. 8. Eftersom mängden ägg kan variera från gång till gång (ibland räcker det med åtta ägg, ibland behövs det tio) är det viktigt att lära känna sin smet. Smeten ska vara trögflytande – när den rinner från sleven och får en näbbliknande form har den rätt konsistens.
 10. 9. Lägg smeten i en spritspåse med en smal tyll (för att smeten inte ska torka medan du spritsar kan du täcka den med en fuktig bakduk) och spritsa ut små bollar på ett bakplåtspapper. Eftersom chouquetterna kommer att expandera och bli ungefär tre gånger så stora är det viktigt att inte spritsa för tätt.
 11. Fortsättning efter annonsen
 12. 10. Strö över rikligt med pärlsocker och grädda i 20–25 minuter mitt i ugnen. Obs! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen, då kan chouquetterna kollapsa.
 13. 11. De är färdiga när de har fått en gyllene färg men fortfarande är lite vita på kanterna.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 5 av 5 (2 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom