Baklava

3 röster 11 ingredienser | 2 timmar
Varifrån detta bakverk kommer vet man inte riktigt, varje land har sin egen variant av den sockerlagsindränkta läckerheten. Min version innehåller lite citrusskal för att friska upp sötman. Till baklava dricks alltid svart te. Receptet kommer från boken "Persiana" (Massolit förlag).

Ingredienser

Lagen

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Sätt ugnen på 180 °C (varmluft 160 °C). Rör samman mald sötmandel, pistaschmandel, strösocker och rivet citrusskal med kardemumma och kanel i en skål.
  • 2. Pensla en ugnsfast kvadratisk form (25–30 cm) med smält smör. Lägg i 6 ark filodeg, se till att degen räcker över formens kanter så att du senare kan vika dem över fyllningen.
  • 3. Pensla det översta degarket rikligt med smält smör, skeda i mandelsmeten och tryck till den lite så att den blir kompakt. Täck med 5 av de 6 återstående degarken så att de sluter så tätt som möjligt invid kanterna, vik därefter över degen underifrån. Försegla alltihop med det sista arket och pensla ytan generöst med smör.
  • 4. Skär med hjälp av en riktigt vass kniv sneda linjer (eller rutor, som bitarna på bilden) genom de översta degarken. Grädda i 25–30 minuter tills degen har blivit gyllenbrun.
  • 5. Koka under tiden lagen. Häll vatten och citronsaft i en kastrull och lös upp sockret i vätskan på medelvarm platta. Rör om då och då tills lagen börjar tjockna, vilket brukar ta 20–25 minuter. Ta ut baklavan ur ugnen och droppa genast över lagen, som sugs upp via snitten du gjorde i degen. Låt kakan svalna helt innan du delar den i bitar.
Recept:
Sabrina Ghayour

Receptet är från: