Hem / Recept / Aprikosmarmelad

Aprikosmarmelad

Betyg: 3.45 av 5
22 röster
45 min
Medel
Annons

Receptet ger ca 3 kg.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 1.5 kg
  strösocker
 • 2 tsk
  vinsyra
 • 2 kg
  aprikoser
 • fruktpektin
 • vatten
Annons

Gör så här

 1. 1. Lägg aprikoserna i en stor kastrull eller syltgryta tillsammans med vinsyran om du väljer att ha med sådan. Gör inte misstaget att tillsätta för mycket vatten, eftersom frukterna själva snart avger en hel del vätska och överflödigt vatten då måste kokas bort innan sockret kan tillsättas, i annat fall tjocknar inte marmeladen. Så häll inte på mer vatten än att det knappt täcker frukten.
 2. 2. Tillsätt så många fruktstenskärnor som du har tid och tålamod ta ut (lägg varje fruktsten på ett hårt underlag och täck över med en handduk innan du slår till den med en hammare. Koka upp och låt småkoka i ungefär en timme tills fruktmassan har tjocknat. Rör i sockret, förvärmt i låg ugnsvärme. När sockret lösts upp, öka värmen och låt koka kraftigt och rör ofta så att det inte bränns i botten.
 3. 3. Sätt under tiden in ett litet fat i kylskåpet så att det blir kallt. Doppa efter 20 minuter en träsked i marmeladen, lyft upp den horisontellt och kontrollera om vätskan utan motstånd rinner av kanten på skeden eller om den samlar ihop sig till frippar innan den faller. Gör den på det senare viset så droppa lite på det kalla fatet och ställ in det i kylskåpet igen.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Ta ut det efter någon minut, sätt fingertoppen lätt mot ytan och dra en linje. Om provets yta rynkar ihop sig och massan inte rinner tillbaka är allt som det ska - marmeladen är färdig. Om inte, ställ tillbaka grytan på värmen ytterligare ett par minuter och upprepa proceduren.
 6. 5. Ta bort grytan från spisen och låt marmeladen vila en kvart. Det förhindrar att frukten stiger upp till ytan i burkarna och bara lämnar gelé i botten. Ställ under tiden in de rena torra burkarna i kall ugn och vrid upp värmen i fem minuter. Häll marmeladen i de varma burkarna upp till en cm från kanen. Torka av kanterna med en ren och fuktig trasa för att avlägsna eventuellt spill och tillslut dem. De flesta recept förespråkar att man ska paraffinera och binda över glasen, men det går att bara skruva på locken lätt.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.45 av 5 (22 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom