Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Bulgarien / Bulgarien
shopska, sallad, bulgarien

Bulgarien

Publicerad den

Bulgarien har alla förutsättningar att bli nästa stora resmål för upptäcktslystna svenskar. Därför tittar vi närmare på ett spännande kök med anor, mitt på Balkan. Grekisk fetaost, turkisk yoghurt och färska örter samsas med matiga grytor och soppor.

Annons

Föreställ dig milsvida sandstränder vid Svarta havet. En väl fungerande och expanderande vinindustri. En matkultur med arv från de romerska och bysantinska rikena, som är kryddad med turkiska, grekiska och ryska influenser. En geografi som är varierande och dramatisk. Ett förhållandevis lågt prisläge och ett land med lång tradition av att ta emot sol- och badtörstande turister. Låter det lockande?

Bulgariens och Rumäniens kuster mot Svarta havet utgjorde innan järnridåns fall österns Mallorca. Främst för Warsawapaktens politiska och militära höjdare, men även en och annan nordbo skymtades på strandpromenaden. Maten är god och billig. Mustiga grytor, grillat kött, fisk, sallader och soppor står på menyn.

Det bulgariska köket brukar ofta beskrivas som en blandning av öst och väst och om du har varit i östra medelhavet kommer du att känna igen dig. Fetaosten finns där, olivoljan likaså.

Bulgarien har ett bördigt landskap och gynnsamt klimat och tillgången på frukt, grönsaker och spannmål av hög kvalitet utgör därför fundamentet i kosten. Vitlök, fårost, yoghurt, honung och färska örter ger smak och djup åt den rustika maten.

Missa inte tarator – den underbara iskalla yoghurtsoppan – som utspädd tsatsiki, ljuvligt en varm sommardag i skuggan. Shopska salad (har fått sitt namn av att den kommer från Sofia-trakten) serveras med en rejäl näve riven fetaost på toppen. Grytor, soppor och inälvsmat förekommer frekvent på menyn. Är du vid kusten serveras ofta även fisk och skaldjur.

Annons