Hem / Inspiration / Världens mat / Centralamerika / Kalasa karibiskt
karibien, paella

Kalasa karibiskt

Publicerad den

Karibien med sina mer än 200 öar är ett paradis för turister som törstar efter brännande sol, svalkande hav och heta rytmer. Men det svänger även om maten, med smak av frukt och chili. Utspridda som ett pärlband i Karibiska havet ligger öar som Kuba, Jamaica och Puerto Rico. Alla med sin egen historia. Text: Tasteline Foto: Jonas Melcherson, Tasteline

Annons

Karibisk kokkonst har influerats av många skilda kulturer. Europeiska, orientaliska och asiatiska inslag smälter samman med afrikanska och amerikanska matkulturer. Kreolsk matlagning som har en framträdande roll brukar beskrivas just som sammansmältningen av europeiska och afrikanska smaker.

Rätterna präglas av välbalanserade smaker med mycket chili, kokos, koriander och ingefära. Färsk frukt är ett viktigt inslag i många rätter, även till kött och fisk. Banan får ibland spela rollen av potatis i måltiden. Men då är det inte de söta bananerna vi är vana vid som används. Till de flesta rätter serveras mycket grönsaker och ofta även ris.

 

kalasa karibiskt

Intrycken är många men viktigast av allt är att smakerna är i samklang. Chilihettan får aldrig ta fokus från de övriga smakerna och avvägningen mellan de syrliga frukterna och sötman är viktig. En annan typisk karibisk smak kommer av att mycket inte bara fritteras, utan även steks i kokosfett. Det ger en speciell ton till allt från korvar till ost. Testa att stek en vanlig grekisk halloumiost i kokosfett, och vips blev den karibisk.

Örtkryddor och kryddblandningar används i stor utsträckning och råvarorna marineras gärna innan tillagning. Jerk är namnet på heta marinader och kryddblandningar med mycket färska kryddor, lime och chili. Kalypsomarinad är ett annat vanligt inslag och brukar innebära kryddning med smak av chili, spiskummin och stärnanis.

Okra används i grytor och såser. Denna stärkelserika frökapsel används både för smakens skull men även för förmågan att göra såserna tjockare i konsistensen. Kakor och efterrätter med smak av banan och kokos är mycket uppskattat som avslutning på middagen.

Gör som Tasteline och duka upp med lockande karibiska rätteroch låt värme och glädje sprida sig från färgstarka tallrikar. Lite calypsomusik, salsa och merengue, Sval öl och en fruktiga romdrinkar är de rätta tillbehören.

kalasa karibiskt
kalasa karibiskt
Annons