Artikel

Grilla med glaze

En god glaze är hemligheten bakom en maxad grillupplevelse! Här är några recept på goda glazer som fungerar till nötkött, fläskkött, kyckling och fisk.
Recept och foto: Linnea Swärd

En glaze penslas på köttet, och ger en karamelliserad, kladdig yta. Den flyter in i alla vrår och smaksätter och ska vara rejält kryddad. Salt, syra och sötma är de tre viktiga beståndsdelarna. Är glazen för rinnig kan du koka ihop den med lite maizena så att den tjocknar.

Så här grillar du med glaze:

  • Grillar du köttskivor, kycklingklubbor eller fisk penslar du på glazen direkt du lagt biten på grillen, och penslar på ytterligare ett lager när du vänder på köttet.
  • Ska du däremot grilla större bitar under en längre stund (BBQ) så väntar du med glazen till de sista 10-20 minuterna. Detta gäller särskilt i de fall glazen innehåller socker, eftersom sockret bränns och blir beskt om det grillas för länge.

Tänk på hygienen: Om du glazar kyckling tillsammans med andra råvaror ska kycklingen grillas för sig, och ha en egen glazepensel. De flesta glazer håller upp till en vecka i kylskåp. Om du gör stora mängder, se till att inte doppa penseln direkt i burken utan hälla ut lite allt eftersom du behöver.

Recept