Hem / Inspiration / Högtider / Jul / Mattias veganska julmat
Vegan, jul

Mattias veganska julmat

Publicerad den

Mattias Kristiansson, chefredaktör på den populära vegetariska mattidningen VEGO skriver i sin senaste kokbok "Välkommen till Vegoriket" att få saker är värre än att behöva kompromissa med mat och smak. Ingen ska behöva känna sig åsidosatt på grund av maten - en självklarhet tycker även vi på Tasteline! Mattias har under en lång tid visat hur okomplicerat det är med vegansk matlagning. Snart är det dags för julbord med god julmat, och självklart har Mattias tips och recept för både klassiska julbord och favoriter i nya tappningar! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Var inte orolig, vegansk och vegetarisk julmat är inte alls krånglig att laga! Det gäller bara att veta vilka smaker som passar ihop och vilka produkter som kan ersättas! Vi frågade Mattias om han kunde ge sina bästa tips för ett vegojulbord, vi fick även ta del av några av hans recept från senaste boken ”Välkommen till Vegoriket”

Vilka är dina bästa knep för ett festligt vegojulbord?

Julbordet är lite av bufféernas buffé och därför ett perfekt tillfälle att introducera nya rätter. Har du tid och lust tycker jag att du ska satsa på en rad olika rätter, så att alla får möjlighet att hitta sin favorit.

Satsa på olika konsistenser så att man kan gotta ner sig ordentligt. Knaprigt, krämigt, frasigt och så vidare. Och satsa på smaker som folk förknippar med julen. Eftersom mycket av den klassiska julmaten inte är så galet färgglatt är det ett perfekt tillfälle för vegandelen lysa lite extra på julbordet.

Hur kan man enkelt göra veganska alternativ till julbordet?

På det kalla är det mycket picklat och inläggningar i olika krämiga såser, vilket alla grönsaker och baljväxter gillar. Till det varma kan du enkelt vegofiera klassiker som grönkålspajer och Janssons frestelse.

Bollar går ju superbra att göra på nötter och baljväxter och med lite kryddpeppar, soja och senap så kommer alla att hugga in. Jag tycker man kan leka lite med klassiska julsmaker som saffran, kryddpeppar, apelsin för att alla ska mjukna.

Annons