Hem / Inspiration / Högtider / Jul / Duka för adventsmingel
dukning advent jul
Foto: Katja Kristoferson

Duka för adventsmingel

Publicerad den

Samla dina vänner och bjud på en ljus och vacker fest i vintermörket. Dukningsexperten Catharina Lindeberg lär dig hur du fixar en fest som dina gäster sent kommer att glömma. Text: Alice Brax Foto: Katja Kristoferson Illustration: Catharina Lindeberg

Annons

Färgskalan går i blekgrönt och på bordet ligger vitmossa, en salviafärgad linneduk och en vacker och billig väv som används för att täcka över kål så här års. – Det finns ett stort sug efter ekologisk och naturlig dukning.

Catharina brukar lösa detta genom att duka med samma ingredienser som hon sedan serverar, äpplen och zucchini på skördefesten och jordgubbar på midsommar. På vintern väljer hon istället att gå ut i skogen och plocka mossa och lavatäckta grenar.

Redaktionen på Tasteline har lagat mingelmat som passar till Catharinas dukning. Alla rätterna är enkla att göra och riktigt riktigt goda. Vår favorit är Ewas äkta danska kransekage.

Svalt vinterbord

Catharinas adventsfest går i svala vinterfärger. På bordet ligger en salviafärgad linneduk från Kardelen. Vitmossan ovanpå går nästan i samma nyans.

Tips 1: Lägg ett lager tidningspapper mellan duken och mossan så att duken inte får fläckar.

Tips 2: Plocka mossan några dagar i förväg och lägg ut på tidningspapper på balkongen eller i garaget. Då hinner eventuella småkryp försvinna iväg innan bordet ska dukas.

adventsdukning snöboll

Retrosnöboll

Catharina gläds åt att de gamla snöbollsljusen har kommit tillbaka. – Jag minns de här ljusen från min egen barndom, berättar hon.

adventsdukning ljusslinga

Ljuspunkter

I mossan har Catharina stuckit ner lavaklädda grenar som hon har hittat i skogen och små batteridrivna ljusslingor från IKEA.

Det finns en risk för brand när man kombinerar mossa och levande ljus. Spruta därför ner mossan runt ljusen med en vattenspruta eller använd bara ljusslingor.

Knoppande hyacinter

I vitmossan planterar Catharina knoppiga vita hyacinter. Tips: Ta bort krukan och skölj bort jorden innan du planterar dem.

Tycker du att hyacinter doftar för starkt kan du ersätta dem med små julstjärnor eller tulpaner.

adventsdukning hyacint
adventsdukning glöggbuffé

Glöggbuffé

Glöggmuggarna, champagneglasen och uppläggningsfaten kan ställas ner direkt i mossan.

Vinterfrost

Bordet är dukat med ett kålnät i botten som ska påminna om frosten. Ovanpå det ligger en salviafärgad linneduk från Kardelen.

Servettbrytning

Gör en vacker servettvikning och dekorera den med en hyacint. Den här vikningen brukar kallas för ljuset och då står servetten rakt upp, men Catharina viker ner topparna för att hyacinten ska synas.

Gör så här:
Vik servetten på diagonalen till en triangel och vik upp en decimeterbred kant. Snurra triangeln till en cylinder och stabilisera den genom att fästa in den yttersta servettfliken. Vik ner topparna och sloppa in en väl avsköljd hyacintlök.

adventsdukning vika servetter

Stjärnglans

Julstjärnan i fönstret finns att köpa på Granit.

adventsdukning julstjärna
Annons