Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Maten som gör dig lycklig

Maten som gör dig lycklig

Publicerad den

Tar du till godis och chips när du är ute efter ett glädjerus? Tänk bortom de kortvariga kickarna och ät mat som på riktigt gör dig lycklig! Det är bevisat att viss mat höjer nivåerna av lyckohormoner i kroppen. Vi listar maten som gör dig glad! Text: Linnea Swärd

Annons

Vi är vad vi äter – bokstavligt talat. Mat väcker starka känslor, och det är bevisat att en nyttig kost gör människor mer tillfreds, lyckliga och smarta. Dåliga matvanor och övervikt å andra sidan, särskilt i kombination med stress, orsakar inte bara en mängd sjukdomar, utan gör dig även trött och deppig.

Så, är en smal kropp nyckeln till lycka? Absolut inte. Tvärtom orsakar ett för snålt intag av mat näringsbrist och obalans i kroppen, vilket också kan leda till nedstämdhet och trötthet. En ensidig kost gör vem som helst trögtänkt och kraftlös, oavsett vikt.

Med andra ord är en balanserad kost i kombination med lagom mängd motion ett säkert kort för dig som vill hålla dig alert både i hjärnan och i kroppen.

Men kan man verkligen äta sig lycklig? Ja! På samma sätt som dålig mat gör kroppen sjuk, har vissa råvaror boostande, energigivande och läkande egenskaper.

Men nu tänker vi inte på mat som ger kortvariga kickar, som mjölkchoklad, gelégodis och chips. Den positiva effekten man får av sådan mat är väldigt kort, och efter kicken är man ofta på sämre humör än man var innan. Nej, mat som gör dig lycklig i långa loppet är bland annat grönsaker – och kanske lite oväntat viltkött och keso.

Signalsubstanserna dopamin, serotonin och melotonin tillverkas i kroppen, och genom att äta kost som gynnar produktionen av dessa kan du ge dig själv en riktig lyckokur.

Råvaror som hjälper kroppen att tillverka lyckohormon:

Grönsaker av alla slag (vissa mer än andra, listas här nedan)

Ägg

Ost, yoghurt och keso

Avokado

Fågel

Viltkött

Banan

Tomat

Valnötter

Sojabönor

Mörk choklad

Undvik:

Mat med mycket socker

Friterad mat

Annons