Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Håll dig frisk med Vitamin D

Håll dig frisk med Vitamin D

Publicerad den

Flera studier tyder på att ett tillskott av vitamin D kan ha en betydande roll för ditt immunförsvar. Det verkar som att vitaminet både kan förebygga förkylningar samt motverka cancer och depression. Än så länge är D-vitaminets positiva effekter relativt nya och råden för hur mycket av vitaminet du bör få i dig går isär.

Annons

De senaste åren har flera studier gjorts kring D-vitaminets betydelse för hälsan. En del forskning tyder på att för låga mängder av vitaminet hindrar immunförsvaret från att aktiveras ordentligt. Ett tillskott av D-vitamin skulle därför kunna hjälpa kroppen att stå emot förkylningar. Enligt vissa studier verkar även stora mängder D-vitamin kunna motverka sjukdomar som cancer, diabetes, MS och depression.

Många har brist på vitamin D

Din kropp bildar själv vitamin D när du vistas i solen. Problemet för oss nordbor är att vi inte får tillräckligt med solljus under vinterhalvåret. Många får därför brist på vitaminet.

Vi får till viss del i oss D-vitamin genom kosten, främst genom ägg och fet fisk. Men det är svårt att få i sig större mängder av vitaminet enbart genom mat. Ett enklare sätt att få i sig tillräckligt mycket vitamin D under vinterhalvåret är i form av kosttillskott.

Hur mycket D-vitamin ska man äta?

Råden för hur mycket D-vitamin man bör äta går isär. Livsmedelsverket höjde nyligen sina rekommendationer för vuxna till 400 IE (10 mikrogram) vitamin D per dag. Många nya studier pekar dock på att det verkar behövas mycket större mängder än så för att uppnå D-vitaminets positiva effekter. Minst 1000 IE verkar behövas dagligen för att kroppen ska kunna stå emot sjukdomar optimalt.

Europeiska kommissionen rekommenderar 2000 IE per dag och anser att det är ett säkert dagligt intag för vuxna. Kosttillskott med höga doser D-vitamin finns att köpa på hälsokostavdelningar. Den D-vitamin som finns på apoteket är oftast betydligt svagare.

Vitamin D finns i olika former. D3 är den form som har visat sig vara mest effektivt, men många kosttillskott innehåller bara D2. På tillskottets förpackning framgår det vilken typ av vitamin produkten innehåller. D-vitamin är fettlösligt och tillskottet ska därför intas tillsammans med mat.

Kan man äta för mycket D-vitamin?

Med tillskott av vitamin D kan man få i sig skadliga mängder, men då behövs väldigt höga doser under en lång tid. Äter du flera olika kosttillskott är det därför viktigt att se upp så att du inte får i dig för stora mängder av vitaminet.

Ett D-vitaminintag långt över rekommendationerna kan bland annat leda till för mycket kalcium i blodet samt ge problem med njurarna.

Sömn, träning och kost påverkar immunförsvaret

Håller ett D-vitamintillskott förkylningen borta? Kanske, men än så länge är D-vitaminets positiva effekter inte helt klarlagda. Det finns även en del studier som pekar på att vitaminet inte ger någon förbättring av hälsan alls. Även om större mängder D-vitamin skulle kunna motverka förkylningar bör det inte ersätta en hälsosam livsstil i övrigt. Ordentligt med sömn, regelbunden träning och näringsrik kost är viktiga faktorer som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar.

Annons