Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Superråvara: Chiafrö
Chiapudding
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Superråvara: Chiafrö

Publicerad den

Ni har väl inte missat superfröet Chia? Fullproppad med både vitaminer, mineraler, antioxidanter, omega 3, kostfiber och protein är det verkligen ett superfrö som gör rätta för sitt namn. Text: Julia Olsson

Annons

Chiafrön är långt ifrån någon ny upptäckt. Faktum är att fröet användes som stapelvara i centrala Mexiko redan för tusentals år sedan. Som så mycket annat bra, föll det dock mer eller mindre i glömska tills för ett par år sedan. Då var det äntligen dags att återupptäcka superfröet med alla dess fantastiska egenskaper.

Fröna är fullproppade med både vitaminer, mineraler, antioxidanter och omega 3. Antioxidanter bidrar till att förhindra fria radikaler i kroppen, vilka annars kan leda till påskyndat åldrande och på sikt även cancer. Superfröet är dessutom en av världens bästa omega 3-källor och innehåller till och med mer omega 3 än lax.

Omega 3 är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn. Dessutom har det setts minska högt kolesterol. Det är också ett livsmedel rikt på både kostfibrer och protein, vilket våra magar tackar lite extra för. Chiafrönas rika fiberinnehåll får tarmfarten att bromsas ner, vilket leder till en jämnare blodsockernivå. Vi slipper därmed kraftiga upp och ner-gångar i både energi och humör. I kombination med att fröet är så proteinrikt håller det dig dessutom mätt och belåten längre. Utan att du för den delen behöva äta mer.

Användningsområden

De vattenlösliga kostfibrerna i chiafrön absorberar vatten och bildar ett gel. Den egenskapen kan användas för att göra en chiapudding. Blanda en del chiafrön med ungefär dubbel mängd valfri vätska, exempelvis mandelmjölk, och låt stå ett par timmar. Servera med färska bär, så har du en god och nyttig pudding perfekt som ett mättande mellanmål.

Med alla sina nyttigheter är det också ett utmärkt alternativ att bara strö någon matsked frön över morgonfilen eller blanda i brödbaket. Chiafrön är dessutom glutenfria, vilket öppnar upp för nya möjligheter vad gäller tillverkning av glutenfria livsmedel.

Annons