Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk
mat för diabetiker, aritikel, björn frantzén

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Publicerad den

I Sverige får varje år 800 barn diagnosen diabetes Typ 1. Denna form av diabetes är en autoimmun sjukdom, och beror inte på livsstilssjukdom. I boken "Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk" (Norstedts) berättar Björn och Sara Frantzén om tiden då deras dotter diagnostiserades med diabetes Typ 1, och hur de har gått tillväga för att hitta vägen till en fungerande vardag med matglädje! Boken är inte en strikt kokbok för diabetiker, utan en inspirerande kokbok med recept som funkade just för familjen Frantzén. En balanserad kost med bra kolhydrater (långsamma och fiberrika kolhydrater) är basen i deras recept, de förespråkar även att undvika vitt socker, eller åtminstone inte överdriva intaget! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Kort om diabetes

Diabetes Typ 2 och Typ 1 behöver inte bero på en särskild livsstil eller eventuell övervikt, det finns även ärftliga faktorer som påverkar. Diabetes Typ 1 innebär att immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen.

Detta leder till att celler i bukspottkörteln som producerar insulin bryts ner, vilket i sin tur leder till en insulinbrist. Insulinbristen gör att kroppen inte kan ta upp glukos (sockret) från blodet till cellerna. Glukos stannar då kvar i blodbanan och ger ett förhöjt blodsocker.

Björn vill med sin kokbok ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” (Norstedts) visa vägen till hur mat kan vara en njutning, där måltiderna blir en samlingspunkt och något att minnas – istället för att skapa stress och oro.

Recepten är blodsockervänliga och enkla, med fokus på långsamma kolhydrater. Vi fick ta del av 5 härliga recept ur boken – och delar självklart med oss!

 

 

 

Björn Frantzén, bokomslag, diebetes
Annons