Hem / Inspiration / Fest / Katinka lagar mat med kärlek

Katinka lagar mat med kärlek

Publicerad den

Matbloggerskan Katinka Hammarskiöld älskar matlagning, fest och bakning. Hon driver bloggen Katinkas Kitchen där hon vill väcka besökarnas lust att laga god, enkel mat till vardags och fest med mycket kärlek och magi. Nu har Tasteline fått den stora äran att ha Katinkas recept även hos oss. Dessa hittar du på Katinkas egna sida på Tasteline. Text: Mia Troberg

Annons

När upptäckte du att du var intresserad av matlagning och vad var det första du lagade utan hjälp?

-Det var när jag var sex år och ville lära mig att steka pannkakor. Min mor valde att i stället för att se på eländet lämna mig ensam med kladdet vid spisen. När hon kom tillbaka hade jag mycket nöjd gjort några pannkakor. När jag var sju-åtta år bakade jag gärna, både smulpajer och småkakor som drömmar och maränger.

-Från 14-årsåldern var det ofta jag som lagade middagar på helgen och till gäster. När jag fyllde 18 fick jag Julia Childs bok ”Det Goda Franska Köket”, och läste den från pärm till pärm – två gånger! Numera lagar jag helt ifrån mina egna tankar. Och jag tänker på mat i princip jämt!

Vad ger dig inspiration när du skapar nya recept?

-Oftast det jag hittar i kylen eller har att tillgå. Jag blir mer kreativ av att ha begränsningar som får mig att tänka i nya banor. Men det kan också vara så att jag går och funderar över smaker som skulle kunna funka ihop.

-Ett exempel är när jag hade lax och bondbönor i frysen och hittade en bit chèvre och ett äpple i kylen, men ingen crème fraîche. Eftersom jag inte ville gå till affären blandade jag chèvren med pressad lime och rivet äpple och serverade till bönorna som jag stekte i smör med schalottenlök och lite vitt vin och blandade med rostade tomater. Det blev en helt ny kombination som fungerade toppenbra.

-När jag gjorde köttfärssås en gång för många år sedan hade jag inget rödvin, men hittade i mitt sommarskafferi en kvarbliven flaska glögg. Då kom jag på att den har ju härliga kryddor som skulle fungera bra, prövade och sedan dess har jag alltid glögg hemma till köttfärssås.

Har du några favoritländer vad gäller mat?

-Jag lagar mycket medelhavsmat. Det blir mycket italiensk-franskt men jag är även förtjust i thailändsk, japansk, mexikansk och indisk mat.

Vad bakar du till jul?

-Det blir stora lass med lussebullar Om jag hinner gör jag även gärna pepparkakor efter min mormors fantastiska smörknäckiga recept. Och så de sedvanliga chokladtryfflarna, som är superjobbiga att göra men blir väldigt uppskattade av familj och vänner. Julen vi firar är snarare fransk, med några svenska inslag.

Ditt bästa knep för en lyckad fest?

-Rätt gäster och bordsplacering som får folk att prata samt god mat! Det ska vara relativt enkelt, men ändå genomtänkt. Vill man göra en buffé behövs det kanske inte så väldigt många rätter, utan det viktiga är att de passar ihop och är lätta att förbereda. Efterrätten bör också vara förberedd och lätt att ta fram och servera direkt, som till exempel en chokladkaka , moussetårta eller skålar med pannacotta eller chokladmousse.

Vilka av dina rätter får du mest beröm för?

-Oftast mina efterrätter, särskilt mina moussetårtor och blåbärssufflén. Men även äppellängden, som jag fick andrapris för i Årets Smörbagare förra året. Och den långsambakade lättrimmade torskryggen serverad på en ragu med rotfrukter och linser. Och min asiatiska mat, där jag också vann ett andrapris för min asiatiska lax på ångade grönsaker.

Har du några tips för nybörjaren vid spisen?

-Smaka av! Använd kryddor, lita på dina smaklökar, var inte orolig – våga! Öva i det lilla, vid vardagsmiddagar. Gör enkla pastasåser, soppor och gå sedan vidare. Håll det enkelt, både vad gäller antal ingredienser och tillagning. Det går att laga god, enkel mat i vardagen – och till fest!

Annons