Hem / Recept / Pannacotta med kardemumma och apelsin

Pannacotta med kardemumma och apelsin

Betyg: 4.03 av 5
30 röster
1 tim 30 min
Medel
Annons

Pannacotta är både lättlagat och gott. Denna italienska efterrätt har blivit mycket populär och kan serveras med olika smaker. Här har jag gjort en variant som smaksatts med kardemumma och apelsin.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 4.5 dl
  grädde
 • 1.5 msk
  strösocker
 • 12 st
  kardemummakapslar, eller 1/2 tsk kardemummafrön
 • 1 st
  apelsin(er), finrivet skal och saft
 • 2 st
  gelatinblad
 • 1 st
  vatten, kallt, till blötläggning
Annons

Gör så här

 1. 1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i kardemummakapslarna och apelsinskalet.
 2. 2. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).
 3. 3. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en skål.
 4. 4. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så det inte är för hett när du ska röra i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem först i en liten mängd av gräddblandningen som du tagit upp i t.ex. ett decilitermått så de löses upp helt. Häll därefter ner de upplösta gelatinbladen i resten av gräddblandningen och rör om ordentligt. Lyft ur kardemummakapslarna och stora bitar apelsinskal.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls, och det tar ett litet tag.
 7. 6. Den som vill kan servera finskuren apelsinsallad till, eller dekorera pannacottan med apelsinskivor vid servering. När jag gör apelsinsalladen till den här pannacottan gör jag den utan vanilj, men med lite mer finrivet apelsinskal, för att inte konkurrera med den härliga kardemummasmaken.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4.03 av 5 (30 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom