Hem / Recept / Vaniljpannacotta med körsbär

Vaniljpannacotta med körsbär

Betyg: 3.4 av 5
5 röster
1 tim
Medel
Annons

Vaniljpannacotta kan verka lite tråkigt och vanligt numera, men om man gör den enligt konstens alla regler så den är riktigt krämig och fin och inte blir för stabbig och geléig, är det en riktigt god och lättlagad efterrätt som brukar uppskattas av både stora och små.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

5 port
 • 5 dl
  grädde
 • 2.5 msk
  strösocker, eller muscovadosocker
 • 2.25 st
  gelatinblad
 • 1 st
  vaniljstång

Körsbärskompott

 • 300 g
  körsbär, urkärnade
 • 2.5 msk
  strösocker
Annons

Gör så här

 1. 1. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med. Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden.
 2. 2. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).
 3. 3. Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så det inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls, och det tar ett litet tag.
 6. 5. Lägg de urkärnade körsbären tillsammans med sockret i en kastrull och låt småputtra tills körsbären kokat sönder och det blivit som en sylt. Rör om då och då.
 7. 6. Tag av kompotten från värmen och när den svalnat något mixar du den noga - gärna i den höga smala skålen som kommer med mixerstaven, för att få kompotten riktigt jämn och fin. Ställ kompotten att svalna om du vill servera den som den är ovanpå pannacottan.
 8. Fortsättning efter annonsen
 9. 7. Väljer du att göra körsbärstoppingen en aning tjockare, som en lös gelé (det blir också väldigt gott) skrider du till verket så fort du mixat kompotten och den fortfarande är varm. Blötlägg ett gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, krama ur det och rör ner det i kompotten. Rör ordentligt innan du häller toppingen ovanpå pannacottorna. Ställ dem att stelna i kylen, eventuellt med lite plastfilm över.
 10. 8. Ta fram och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.4 av 5 (5 röster)

Frågor, tips och kommentarer