Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Viner som passar till asiatiskt
Foto: Nurlan Emir

Viner som passar till asiatiskt

Publicerad den

Vi åker gärna till varmare breddgrader och äter god mat, men lyckligtvis förgyller asiatisk mat vår tillvaro i Sverige allt som oftast numera. Både hemma och på restaurang njuter vi av denna mångfald av smaker. Asiatisk mat innefattar ju allt från eleganta smaker i Japan till mer kryddstarka och smakrika i Thailand och Indien. Det handlar om färsk chili, ingefära, citrongräs, koriander, soja, fisksås, kokosmjölk, sweet chili-såser och chutneys av olika slag. Tillkommer gör förstås även mängder av grönsaker, nudlar eller ris och ”huvudråvaran” som kyckling, skaldjur, griskött, nötkött eller vad det nu må vara. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

Sötma och heta kryddningar ställer till besvär vad gäller vinvalet. Röda, unga, sträva viner är till exempel ett omöjligt alternativ. Sötman i maten förstärker strävheten och syran i vinet och kombinationen blir allt annat än god. Ett mjukt, fruktigt rött vin med viss druvsötma kan i vissa fall funka till asiatisk mat som då gärna får ha mörkt kött som utgångspunkt, även om vi kanske föredrar en god öl.

De godaste kombinationerna ger istället vita, fruktiga och smakrika viner med druvsötma, gärna gjorda av druvor som gewürztraminer, riesling eller pinot gris. Vi söker oss gärna till Alsace i Frankrike, till Moseldalen i Tyskland eller i vissa fall Nya Zeeland, Australien, Chile eller USA. Det finns godbitar lite här och där att plocka av även om förstnämnda är säkra kort.

2020 Dr L Riesling

Tyskland, 7218
99 kr, 750 ml

Druvig och mycket frisk, ungdomlig smak med sötma. Fina inslag av päron, gröna äpplen, lime och honung. Bra alternativ till het kryddning.

2012 Dr L Riesling

2019 Pinot Gris Réserve

Frankrike, 2899
62 kr, 750 ml

En druvig och kryddig smak med liten sötma. Trevliga inslag av gula plommon, honungsmelon, persika och mandarin. Gärna till kryddig kyckling med viss sötma.

2012 Pinot Gris Réserve

2020 De Bortoli Gewürztraminer Riesling

Australien, 6403
79 kr, 750 ml

Blommig och druvig smak med sötma. Fina inslag av päron, honung, rosor, litchi och kryddor. Gärna till kyckling i kryddig curry med grönsaker eller friterat med sötsur sås och ris.

2012 De Bortoli Gewürztraminer Riesling

2019 Irony Pinot Noir

USA, 6694
150 kr, 750 ml

Kryddig och nyanserad smak med fatkaraktär. Med inslag av jordgubbar, färska örter, hallon, choklad, kanel och vanilj. Kan funka bra till japanskt, biff teriyaki, eller liknande rätter.

2012 Irony Pinot Noir
Annons