Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Rött till grönt – Goda röda viner till grönsaksälskarna

Rött till grönt – Goda röda viner till grönsaksälskarna

Publicerad den

Visst finns det röda viner som passar till grönt, speciellt om rätterna är av det smakrikare slaget. Vi väljer rött med elegans, fräschör och tydlig bärighet men utan alltför mycket fat, strävhet och robusta tongångar. Njut lyxigt från Bourgogne, syditalienska godbitar och enkelt franskt bordsvin, den gemensamma nämnaren är att de lirar med den gröna maten.

Annons

1997 Pommard Premier Cru Louis Jadot, Frankrike

71301, 449 kr, 750 ml

Smakrikt, läckert och aningen oxiderat men med fin spänst och riktigt mogen bärighet. Körsbär blandas med läder, tobak och viss bitterhet därtill frisk syra som lirar riktigt bra med grönt i soppor och stuvningar. Lyxigt, lagrat och moget, finns på Systembolaget från den 1 september!

1997 Pommard Premier Cru Louis Jadot

2012 Saint Clair Pinot Noir, Nya Zeeland

16015, 109 kr, 750 ml

Fat och frukt i fin kombination, druvan pinot noir fungerar fenomenalt till grönsaker, gärna med viss kryddighet i maten. Saftiga toner av bigarråer, röda vinbär och skogshallon kantas av kryddiga ekfat och pikant syra. Helheten är mjuk och lättsam, servera vinet svalt för bästa spänst.

2012 Saint Clair Pinot Noir

2009 Cappello di Prete, Italien

2727, 79 kr, 750 ml

Klassiskt så det förslår, ett vin som bjuder mognad och traditionella tongångar från klacken i Italien. Dadlar, fikon och russin dominerar därtill tobak och animaliska inslag, den rundade syran och mjuka strävheten gör vinet lättdrucket och utmärkt i kombination med grönsaks- och rotfruktsgratänger.

2013 Briccotondo Barbera, Italien

2773, 79 kr, 750 ml

Full pott i betyg, ett vin som med tydligt ursprung håller måttet mellan årgångarna. Friskt, bärigt och stramt, ett perfekt alternativ till grillade grönsaksbiffar och ugnsbakade grönsaker, med andra ord smakrika rätter av grönt. Blåbär, färska örter och kaffe samsas i helheten.

2013 Briccotondo Barbera

2012 A Mano Primitivo, Italien

2308, 79 kr, 750 ml

Ännu en italienare till de gröna rätterna, om än i fyllig och sötmogen tappning. Den runda stilen, oväntat eleganta frukten och blommiga framtoningen gör detta till en lämplig partner när det vankas grillat grönt med kryddiga tillbehör. Bra pris!

2012 A Mano Primitivo

2013 Le Bistro Tina, Frankrike

2270, 69 kr, 750 ml

Klassisk fransos som bjuder rundade toner av bigarråer, blå plommon och dragon. Viss bitterhet dröjer sig kvar och vinets pigga syra gör att denna druvblandning klarar friskt i grönt. Gott till paj med lufttorkade tomater, pasta med pesto och riven parmesan eller fransk löksoppa.

2013 Gardo & Morris Pinot Noir, Nya Zeeland

6292, 95 kr, 750 ml

Nyhet på Systembolaget! Från stilsäkra Gardo & Morris levereras mjuka tongångar av hösthallon, smultron och färska blommor med inslag av rostade fat och livlig syra. Ett utmärkt vin till smakrika vegorätter såsom kikärtswraps, falafel eller vegetarisk lasagne.

2013 Gardo & Morris Pinot Noir
Annons