Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Klassisk chablis till fisk
vitt vin, fisk

Klassisk chablis till fisk

Publicerad den

Något visst klingar över namnet Chablis. Det är för oss förenat med välgjorda viner med läskande syra, läcker mineralitet och ljuvlig fruktighet. Viner vi gärna serverar till färska skaldjur och finstämda fiskrätter. I denna artikel hittar du snabb fakta om vin till fisk, med utvalda viner och självklart passande recept!

Annons

Kort om vin till fisk

Till fisk passar det oftast bäst med ett friskt & fruktigt vitt vin. Pinot Blanc och Sauvignon Blanc är passande druvor i denna kategori. Serverar du halstrad fisk så matchar du med ett fatlagrad vitt vin från kategorin fylligt & smakrikt – till exempel en äldre Chenin Blanc.

Du kan, tvärt emot vad man tror, servera ett rött vin till fisk. Rött vin serveras till mager fisk, gärna friterat eller kraftigt stekt – välj ett mjukt & bärigt rött vin, till exempel en italiensk Barbera.

Chablis till fisk

Ett vin från Chablis är alltid gjort av druvan chardonnay och är allt som oftast inte i närheten av ekfatslagring, även om undantag såklart finns. Distriktet är en del av det större distriktet Bourgogne, där vinlagen i Chablis klassificerar vinerna i fyra nivåer.

Den enklaste nivån kallas för ”Petit Chablis”, nästa steg är ”Chablis”, näst bästa nivån är ”Premier Cru Chablis” och i topp hittar vi ”Grand Cru Chablis”. Av Grand Cru-vinerna finns väldigt få buteljer att tillgå i Systembolagets ordinarie sortiment för tillfället, men försök gärna få tag på några från JM Brocard eller La Chablisienne, samma producenter som förser svenska marknaden med de godbitar som vi tipsar om här nedan…

2011 Petit Chablis La Chablisienne

5585, 109 kr
750 ml

Fynd i lägsta klassen om vi säger så. Riktigt gott och välgjort med härligt äpplig fruktighet som lyfts av frisk syra och bra längd i eftersmaken. Gärna till ungsbakad torsk med vitvinssås och mängder av sommargrönt.

2011 Petit Chablis La Chablisienne

2011 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire

5595, 169 kr
750 ml

Ljuvligt gott av ekologiskt odlade druvor där resultatet är komplext och ännu ungdomligt med frisk syra. Karaktären bjuder nyanserade toner av mineral, krita och gula äpplen i första hand. Så himla gott att sippa på till färska räkor, aioli och vitt bröd.

2011 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire

Passande recept till detta vin

2010 Chablis Premier Cru Fourchaume

7457, 199 kr
750 ml

Ultraläckert vitt med fyndstämpel. Här vankas finstämd komplexitet med mängder av citrusfrukt, gula äpplen, plommon, mineral och flinta i doft och smak. Toppen till det mesta av tillagade fisk- och skaldjur på menyn.

 

2010 Chablis Premier Cru Fourchaume
Annons