Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Glad påsk med lyx i glaset

Glad påsk med lyx i glaset

Publicerad den

Lägg några kronor extra och toppa upplevelsen, vinerna över hundralappen håller generellt hög kvalitet och smakar alldeles extra gott. Vissa går att spara till kommande års påskfirande medan andra är redo att öppnas omgående. Bubbel funkar till det mesta på buffén och fruktdrivet vitt lirar med de lättare rätterna. Mustigt rött plockar vi fram till lammet och ekfatslagrat vitt till både kyckling och fisk. Text: Ulrika Karlsson och Camilla Settlin

Annons

André Clouet Grande Réserve
Frankrike, 7686
299 kr, 750 ml

Lyxiga bubblor till påsk, en champagne med mustig framtoning och som passar till det mesta på buffén. Skumpa funkar nämligen även till lättare rätter av kött och fågel, så uttrycket allround passar här. Gula höstäpplen, bröd, ananas och aningen citrus präglar doft och smak.

2016 Seghesio Sonoma Zinfandel
USA, 22562
215 kr, 750 ml

Läckert och mycket smakrikt, Zeghesio briljerar med några av Kaliforniens bästa zinfandel. Mulliga inslag av björnbär och plommonkompott samsas med söt lakrits, vanilj och choklad. Vi gillar stilen som funkar till bland annat lamm på påskbuffén.

2014 Château Bouscassé
Frankrike, 2204
159 kr, 750 ml

Om man gillar den kraftigare stilen, druvorna tannat, cabernet sauvignon och cabernet franc blir till smakrikt av mörka bär, animaliska inslag och rejält med rostade fat. Frisk syra och tydlig strävhet blir till rondör med kraftigare rätter av exempelvis lamm.

 

2016 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz
Australien, 16320
249 kr, 750 ml

Ett vin som kräver smakrikt i mat, lamm och vilt funkar alldeles utmärkt till denna mustiga shiraz. Bin 28 är ett säkert kort, år efter år bjuder vinet rikligt och med stor koncentration, inslag av blåbär, mynta, rostat kaffe och kakao blir till läcker upplevelse. Klarar lagring i några år!

2017 A Christmann Riesling
Tyskland, 5882
139 kr, 750 ml

Vi älskar Christmanns viner, den ekologiska frukten blir till friskt och välbalanserat med druvtypiska toner. Härliga inslag av gröna äpplen, lime och krita samsas med ultrafrisk syra och elegant avslut. Underbart gott till lyxig påskmat såsom löjrom och skaldjur.

2011 Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg
2175, Frankrike
189 kr, 750 ml

Vi är överförtjusta i druvan riesling, speciellt till grönt och lättare rätter av fisk och skaldjur. Denna gång hamnar vi i Alsace som bjuder på härliga toner av blommigt med citrus och tropiska undertoner. Syran är som väntat frisk och en liten sötma dröjer sig kvar.

2013 Gardo & Morris Te Mana Chardonnay
Nya Zeeland, 6429
121 kr, 750 ml

Läckert och smakrikt, vinet har allt som krävs för att möta rika smaker i kyckling och fisk, eller grönt för den delen. Mogna inslag av gula höstäpplen, plommon och exotiskt blandas med nötter och bivax. Den friska syran är typisk för ursprunget, Hawke’s Bay ligger på Nordöns östkust.

Annons