Hem / Inspiration / Dryck / Vin / Drycker till kryddig mat
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Drycker till kryddig mat

Publicerad den

Kryddig mat kan innebära mängder av olika smakinriktningar om vi ser till världens kök. Kryddig som i djup, komplex, smakrik stil eller kryddig som i het, eldig, stark stil eller kryddig som i örtig, nyanserad, elegant stil eller … varianterna är oändliga och valen av dryck varierar såklart därefter. Vi sprider våra tips bland vitt, rosé, rött och olika typer av öl. Allt för en riktigt god sommar!

Annons

Vitt

2014 Dr L Riesling, Tyskland

7218, 85 kr, 750 ml, 10.5 %

Läckert vitt i halvtorr kostym. Passar som handen i handsken till kryddstark mat med asiatisk inriktning, gärna med fisk och skaldjur i fokus. Vinet är charmerande med tydlig sötma och tropiska frukter som aprikos, melon och litchi.

2014 Dr L Riesling

2014 Héritages Côtes du Rhône Blanc Ogier, Frankrike

2866, 95 kr, 750 ml, 13.5 %

Smakrikt vitt att matcha med mustiga kycklingrätter i kryddig indisk tappning. Vinet är druvblandat från södra Rhône med lätt parfymerade inslag och generös fruktighet där toner av aprikos, apelsinskal och honungsmelon bjuder upp till dans.

Rosé

2014 Les Lauzeraies Tavel, Frankrike

2724, 109 kr, 750 ml, 14 %

Läskande rosé från Rhônedalen som är god följeslagare till mängder av smaker, gärna härliga quesadillas fyllda med kryddig kyckling, mozzarella och grönsaker. Vinet bjuder somriga toner av körsbär, hallon och vinbär i doft och smak.

Rött

2014 Masi Modello delle Venezie, Italien

2386, 79 kr, 750 ml, 12 % Rött i lättsam tappning med toner av bigarråer, örter, röda och svarta vinbär funkar fint till kryddiga rätter av ljust kött och kyckling. Se till att undvika hetta i maten vilket sätter det goda rödvinet i en kantig och trist dager.

2014 Masi Modello delle Venezie

2014 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon, Portugal

2568, 59 kr, 750 ml, 13 %

Druvblandat rött med sötmogen framtoning. Smakrikt och generöst för priset med mängder av plommon, björnbär, örter och vinbär i både doft och smak. Alkoholen är kontrollerad vilket gynnar kombinationen med grillat kött och kryddiga, mustiga tillbehör.

2014 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon

Öl

Leffe Blonde, Belgien

1659, 20.90 kr, 330 ml, 6.6 %

Charmerande ale i kryddig, fruktig tappning med kännbar sötma viket matchar kryddig mat alldeles ypperligt. Gärna till rätter av kyckling eller ljust kött. Karaktären är inbjudande med fokus på aprikos, persika, citrusfrukt och honung med återhållen beska.

Leffe Blonde

Wisby Weisse, Sverige

1459, 27 kr, 500 ml, 5.2 %

Mums från Visby. Välbryggd, läskande veteöl med balanserade toner av frukt, bröd och syra. Citrus, färska aprikoser och torkade kryddor avslutas med god brödighet. Ofiltrerat och mycket gott till örtkryddig mat, gärna fisk på längden och tvären.

Wisby Weisse

Samuel Adams Boston Lager, USA

1546, 17.90 kr, 355 ml, 4.7 %

Favoritlager som bjuder smakrikedom med finess. Humlearomatiska tongångar kantas av honungskarameller, körvel, pomerans och vaniljkola i det balanserade helhetsintrycket. Mycket användbart till kryddiga maträtter.

Samuel Adams Boston Lager,
Annons