Hem / Inspiration / Bakning / Prima kola på Pärlans
Pärlans konfektyr

Prima kola på Pärlans

Publicerad den

Lisa Ericson, längst till höger på bilden, med sina medarbetare. Att besöka Pärlans konfektyrbutik är som att stiga in i en tidsmaskin. Inredningen, frisyrerna på de anställda, musiken – allt hör 40-talet till. Tillverkningen av de omåttligt populära kolorna sker alldeles intill och förpackas en och en för hand med handstämplade kolapapper. Text och foto: Linnea Swärd

Annons

Havssalt, lakrits, vanilj, hallon – Pärlans kolor kommer i 10 olika smaker, helt utan tillsatser eller konstgjorda smakämnen. De kokas på riktig grädde och smör och skärs till för hand.

Det är svårt att föreställa sig att det var under en resa till Japan som grundaren Lisa Ericson för 3 år sedan fick idén till sin söta retrobutik.

Pärlans konfektyrbutik

– När jag var där slogs jag av alla vackra sötsaker som fanns överallt. Allt smakade så gott och var även vackert förpackat och jag kände att det var ju precis något sådant jag ville göra: Något lustfyllt och vackert som man blir glad av.

Lisa som har en bakgrund som produktutvecklare i livsmedelsindustrin, ställde sig genast i köket och började experimentera för att ta fram den ultimata kolan. Nu har Pärlans konfektyr 4 fastanställda som tillverkar 2500 kolor varje dag. Kolafabriken är den enda i sitt slag i Sverige.

Men det är som sagt inte bara kolorna som utmärker Pärlans konfektyr, utan även retrokänslan. Till och med de anställda är som hämtade ur en 40-talsfilm med tidsenliga kläder och håruppsättningar.

– Jag rekryterade kompisar jag träffat genom min hobby lindyhop som var stort i USA på 30- och 40-talet, och vi delar alla ett intresse för den här perioden. Folk kommer in och frågar om vi har jobbuniform men det har vi inte, det här är deras stil.

Pärlans konfektyrbutik

Nästa steg för Pärlans konfektyr är att exportera till utlandet, och drömmen finns att öppna butik i andra länder. I höst ges en kokbok ut i samarbete med Natur och Kultur.

Men kan man bli trött på kola?

– Jag kan säga att det absolut har blivit lite mycket av det goda. Men i perioder äter jag fortfarande mycket kola, säger Lisa, som utser sina två favoritsmaker:

– Lakrits och Havssalt och vanilj! Pärlans konfektyr finner du på Nytorgsgatan 38, 116 40 Stockholm.

Besök Pärlans konfektyr på nätet

Pärlans konfektyrbutik, inredning

Lokalen är inredd i 40-talsstil. I butiken ser man in till fabriken där kolorna kokas, skärs och slås in i papper för hand. 

Pärlans konfektyrbutik, lokal

Pärlans konfektyr ligger på Nytorgsgatan 38 i Stockholm.

Annons