Hem / Inspiration / Bakning / Goda scones till helgfikat
scones
Foto: Sanna Livijn Wexell

Goda scones till helgfikat

Publicerad den

De kanske inte är de vackraste bakverken men vad gör det när de är så himla goda och otroligt enkla att baka? Prova på något av våra sconesrecept redan nu i helgen för en härlig brunch! Text: Julia Åkerblom

Annons

De kanske inte är de vackraste bakverken men vad gör det när de är så himla goda och otroligt enkla att baka? Prova på något av våra sconesrecept redan nu i helgen för en härlig brunch!

Det finns inte mycket som slår varma nybakade scones med smör, ost och marmelad. De kommer ursprungligen från Storbritannien och britterna äter de tillsammans med clotted cream (en slags tjock grädde) och sylt. Till det dricker dricker de gärna en kopp te eller två.

Klassiska scones bakas på vetemjöl, smör, bakpulver, mjölk, salt och lite socker. Om du inte har smör hemma går det minst lika bra att baka scones med olja. Välj då en smakfri sådan (raps exempelvis) och beräkna ½ dl olja motsvarande 50 g smör.

Bakpulver är en viktig komponent i scones eftersom det är det som gör att de får sin fluffiga konsistens. Det går dock att byta ut bakpulvret mot bikarbonat – 1 tsk bakpulver motsvarar ½ tsk bikarbonat. 

scones

Viktigt att tänka på om du använder bikarbonat är att du behöver tillsätta någon slags syra i sconesdegen för att få till rätt konsistens. Lite filmjölk eller pressad citron funkar susen!

Dessutom kan du välja bort vetemjölet och baka dina scones på till exempel grahamsmjöl, rågmjöl eller havregryn för en grövre textur med mer fibrer. För att få glutenfria scones bakar du dem på havregryn (glutenfria) eller valfri mjölsort fri från gluten. Om du använder dig av glutenfri mjölmix behöver du ändra om mängden eftersom den väger mindre än vanligt vetemjöl – läs på förpackningen för rätt mängd.

Klassiska scones är fantastiskt goda precis som de är men ta gärna ut svängarna och smaksätt dem med hackade nötter, choklad, bär eller frön – endast fantasin sätter gränser!

Annons