kolja i kryddig kokos- och limegrytaFoto & styling: Sanna Livijn Wexell
Artikel

Snabbt och nyttigt

Det är lätt hänt att hjärnan slutar att fungera när man är stressad och fel sorts snabbmat hamnar på tallriken. Dietisten tipsar dig om bra snabblagad mat.
Text: Mia Troberg, Tasteline

Det är rätt enkelt att äta nyttigt och snabbt. Soppa är bra snabbmat, fräs lite lök och vitlök, grönsaker, häll i passerade tomater, buljong, kryddor, bönor och toppa med lite fetaost eller en klick creme fraiche. Servera med ett gott grovt bröd.

Macka till middag är ok om den består av grovt osötat bröd med hela korn, bra pålägg som kallrökt lax, makrill, sardiner, ägg, skinka, fetaost, oliver, mosad avokado eller keso. Någon grönsak till och exempelvis ett glas soja- eller havremjölk.

Dietistens snabba hälsotips:

  • Välj korv som innehåller mycket kött och mindre mjöl
  • Portionsbitar av lax går fortare att tillaga än fiskpinnar och är tusen gånger nyttigare
  • Färdigkokta bönor, kikärter eller linser går fort att slänga ner i en gryta eller sallad och gör måltiden mycket nyttigare. Välj alltid fullkornsvarianter av allt
  • Koka dinkel och frys in i påsar, enkelt att ta fram
  • Komponera din egen hälsotallrik av det du råkar ha hemma: exempelvis broccoli, cocktailtomater, ägg, avokado, några oliver, en klick keso smaksatt med sambal, skinka eller tonfisk, hummus
  • Om du inte har något annat än en påse snabbnudeloppa försök åtminstone att ha i lite gröna ärter eller andra frysta grönsaker. Enkelt att hälla ner i soppkastrullen!

Snabba nyttiga recept: