Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja

2 röster 34 ingredienser | 45 minuter
Årets Kock 2007. Recepten är anpassade för hemmaköket, men tänk på att det rör sig om tävlingsmat. Provlaga gärna maten en gång innan du serverar den på ett kalas, eller välj bara några delar av recepten och kombinera med en enklare rätt.

Ingredienser

Äggrulle med lökrom

Crème på kålrot

Dinkelstekt siklöja

Fänkål och blomkål

Pepparrotsbuljong

Spetskål

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Variation på kål Spetskål: Koka upp vatten, lök skuren i bitar, vitlök, kummin, salt, timjan och lagerblad. Lägg i kålen och låt sjuda tills den är mjuk. Ta upp och lägg kålen i press under en tyngd, låt kallna. Skär upp i 4 bitar.
  • 2. Fänkål och blomkål: Ansa (spara resterna till buljongen) och skiva fänkålen i 1 cm tjocka skivor. Baka i ugn, 150° med salt och olivolja, tills fänkålen är mjuk. Ansa (spara resterna till buljongen) och dela blomkålshuvudet i buketter och varje bukett på mitten. Fräs i olivolja med timjan, vitlök och skivad schalottenlök. Slå på vatten så det täcker, salta och koka mjuk. Slå av vätskan (spara vätskan till buljongen) och blanda upp med citronskal, saft och honung. Vid servering: Värm i ugn, 90°.
  • 3. Crème på kålrot Skala kålrot och dela i mindre bitar. Koka mjuk i mjölk och grädde. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche och brynt smör, smaka av med salt, peppar och citron.
  • 4. Äggrulle med löjrom Hacka äggen fint och blanda med gräslök och dill, smaka av med salt. Fixera som en smällkaramell i plastfilm. Låt stelna i kyl. Hyvla eller skiva rädisor och fänkål tunt och lägg i isvatten. Vid servering: Skiva upp 4 bitar av äggrullen och värm försiktigt till ljummen i ugnen, 90°. Blanda upp rädisor och fänkål med örter. Spritsa upp löjrommen på äggrullen och lite på tallriken.
  • 5. Dinkelstekt siklöja Lägg ihop siklöjan två och två med skinnsidan utåt. Salta och panera i dinkelmjöl. Vid servering: Stek knaprig i olivolja.
  • 6. Pepparrotsbuljong Koka ihop resterna från grönsakerna, blomkålsvätskan, skivad purjolök och fiskfond tills 3½ dl återstår. Koka med pepparroten 2 minuter. Sila av. Vid servering: Mixa med smör och smaka av med citron och salt.

Receptet är från: