Hem / Recept / Ungsbakad för- eller efterrättsfeta

Ungsbakad för- eller efterrättsfeta

Betyg: 0 av 5
0 röster
30 min
Medel
Annons

I den pittoreska byn, Maritsa, på Rhodos använder en restaurang denna fantastiska rätt på menyn. Rätten passar både som förätt och efterrätt beroende på hur mycket honung man använder. I Maritsa serveras den som förätt.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1/2 st
  filodeg, halva rullen
 • 200 g
  fetaost
 • 1 dl
  olivolja
 • 3/4 dl
  flytande honung, Mindre om du vill använda den som förrätt.
 • 2 tsk
  anis, hel
Annons

Gör så här

 1. 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. 2. Rulla ut filodegen och klipp ut en ruta vars yta är några centimeter större än fetaostens. Lägg märke till att rutan består av många tunna lager av lövtunna degblad. Pensla en ungsfast form med olivolja och lägg ett av degbladen på botten och pensla ytterkanterna med olja. Lägg nästa blad ovanpå detta och pensla det på samma sätt. Upprepa detta med resterande blad (ca 10 stycken).
 3. 3. Lägg fetaosten på de penslade bladen. Klipp nu ut en ruta från rullen som är aningen större än föregående. Lägg ett blad på fetaosten och pensla kanterna med olja. Gör samma sak med resterande blad. När du är färdig ska fetaosten vara fullkomligt inbakad i degen.
 4. 4. Sätt in formen i ugnen i 10-15 minuter. Håll koll på den så att filodegen inte bränns. När denna är gyllenbrun är den färdig.
 5. Fortsättning efter annonsen
 6. 5. Medan osten står i ugnen värmer man honung och anis så att blandningen blir lätflytande. Den ska dock inte koka.
 7. 6. Ta ut den inbakade fetaosten ur ugnen och slå över honungen. Servera genast, annars får fetaosten tråkig konsistens.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 0 av 5 (0 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom