Hem / Recept / The one – pizzadeg

The one – pizzadeg

Betyg: 3.71 av 5
112 röster
3 dgr
Medel
Recept av Sandra Mastio
Från Kokbok
Annons

Detta är en riktigt pizzadeg! Receptet tar minst 3 dagar att förbereda, och räcker till 11 pizzabollar. Här krävs en hushållsvåg. Lägg aldrig på salami eller skinka innan din pizza skjutsas in i ugnen. Den blir då kokt och seg. Recept från boken “Pizza av Mastio”, Bokförlaget Arena

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

 • 9 g
  jäst
 • 1080 g
  vatten, kallt
 • 1360 g
  tipo 00 vetemjöl
 • 340 g
  mjöl, proteinrikt, gärna manitoba
 • 65 g
  salt, oraffinerat
 • 50 g
  olivolja
Annons

Gör så här

 1. 1. Mät upp alla ingredienser med våg.
 2. 2. Blanda ut jästen i vattnet.
 3. 3. Häll ner mjölet och jästvattnet i en degblandare och kör degen på lågt varvtal i några minuter tills degen ser smidig ut och har ”gått ihop”.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Häll ner saltet och arbeta degen på nytt tills saltet har gått in, då häller du ner olivoljan och låter den arbetas in på lågt varvtal i ca 2 minuter.
 6. 5. Kör degen på högsta hastighet i degblandaren i 6 minuter. Stäng av degblandaren och låt degen vila i 10–15 minuter.
 7. 6. Olja in en större plastlåda (godkänd för mat) med någon matsked olivolja och för över degen dit. Lyft degen i ”midjan” och forma den till en stor oval boll. Sätt på locket och låt degen stå i rumstemperatur i 1 timme.
 8. 7. Ställ in degen i kylskåp. Nu ska degen vikas morgon och kväll. Detta görs för att pressa ut gasen som bildas, så att den inte överjäser. Det gör du genom att lyfta den i ”midjan” och föra armarna framåt så att ändarna på degen hamnar undertill.
 9. Fortsättning efter annonsen
 10. 8. Forma åter degen till en smidig och fast stor boll. Detta gör du morgon och kväll i minst 3 dagar, men upp till 5–6 dagar går bra.
 11. 9. Dela upp degen i 11 lika stora delar samma dag som du ska baka pizzan. De ska väga ca 265 gram styck. Forma jämna bollar och lägg dem glest i en lätt mjölad låda med lock.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.71 av 5 (112 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom