Hem / Recept / Tarte Tatin med vaniljsås

Tarte Tatin med vaniljsås

Betyg: 3.2 av 5
5 röster
1 tim
Medel
Annons

För att göra en riktigt snygg Tarte Tatin ska du ha en stekpanna som tål att vara i ugnen. Men det går lika bra med en paj- eller ugnsform, du får bara inga franska bonuspoäng. Efter steg 5 flyttar du i så fall över äpplena till formen (försiktigt, de är superheta!) och häller över karamellen. Fortsätt sedan följa receptet. Tarte Tatin ska serveras varm, inte het.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 1.5 dl
  strösocker
 • 50 g
  smör
 • 5 st
  äpplen
 • 3 st
  smördegsplattor

Vaniljsås

 • 1 st
  vaniljstång
 • 2 dl
  vispgrädde
 • 2 dl
  mjölk
 • 3 st
  äggula(or)
 • 1/2 dl
  strösocker
Annons

Gör så här

 1. 1. Börja med vaniljsåsen: Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
 2. 2. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Rör ner i det avsvalnade gräddkoket, och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Vaniljsåsen får aldrig koka, då skär den sig! När den tjocknat låter du den svalna.
 3. 3. Fortsätt med Tarte Tatin: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i fyra klyftor, spara en äppelhalva.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Smält smör och socker på medelvärme i en tjockbottnad, ugnstålig stekpanna. Låt blandningen bubbla lite. Försök att inte röra om så mycket, utan luta bara stekpannan fram och tillbaka så att sockret inte bränner fast.
 6. 5. Placera äppelklyftorna med snittytan uppåt i ett fint mönster i stekpannan. Lägg äppelhalvan i mitten. Låt äpplena puttra och karamelliseras på låg värme, i 10-15 minuter. Luta stekpannan fram och tillbaka då och då så att det inte bränner fast i botten. Lyft sedan av plattan.
 7. 6. Placera ut smördegsplattorna intill varandra mellan två bakplåtspapper eller på ett mjölat bord och kavla ut dem tillsammans så att degen blir något större än stekpannan.
 8. 7. Lägg degplattan över äpplena i stekpannan och stoppa ner den runt kanterna, som att du bäddar ner äpplena.
 9. 8. Grädda tarten i 15-20 minuter, tills ytan är gyllene. Låt den sedan stå och svalna lite.
 10. Fortsättning efter annonsen
 11. 9. Lossa tarten i kanterna från stekpannan med en kniv. Använd ugnsvante och lägg ett fat som är större än stekpannan upp och ner över stekpannan som ett lock, och vänd snabbt på allt, så att tarten hamnar med äpplena uppåt på fatet. Var försiktig så du inte får den heta såsen på händerna!
 12. 10. Banka lätt på botten på stekpannan med en träslev om kakan vägrar släppa. Låt tarten glida ner i pannan igen, eller servera den på fatet med vaniljsås.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.2 av 5 (5 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept inom