Hem / Recept / Svärtad cajun-lax

Svärtad cajun-lax

Betyg: 2 av 5
3 röster
30 min
Medel
Recept av Lena Lundberg

Receptet är komponerat av Lena Lundberg och ingår i Tastelines grillspecial 2003

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

4 port
 • 4 st
  laxkotletter
 • 3 msk
  cajunkrydda, enligt receptlänk nedan
 • 5 st
  lagerblad
 • 50 g
  smör
 • 1 krm
  salt
 • 4 klyftor
  citron(er)

Gör så här

 1. 1. OBS: För att få det rätta rökta och svarta lagret utanpå fisken krävs en enormt hög temperatur vid tillagningen, och det ryker en hel del. Vi råder dig därför att tillaga detta recept utomhus och inte i köket!
 2. 2. Förbered grillen och gör en stor hög med grillkol, det är viktigt att få till en riktigt het glödbädd. Sätt på gallret och ställ en stekpanna i gjutjärn ovanpå. Låt den stå där och bli het i ca 15 minuter innan du lägger på laxen.
 3. 3. Vanligt smör tål inte särskilt höga temperaturer utan att brännas. Därför används klarat smör när man svärtar. Klicka smöret i en liten kastrull och låt det sjuda försiktigt, skumma bort partiklarna som bildas. Smöret ska inte bli brunt. Det som blir kvar är klarat smör som tål högre temperatur än det vanliga.
 4. 4. Mixa lagerbladen i mixer eller stöt i mortel. Blanda med cajunkryddor och salt.
 5. 5. Pensla laxskivorna på båda sidor med klarat smör. Strö kryddblandningen på båda sidor av laxkotletterna, det behövs ungefär 1 tsk/sida.
 6. Fortsättning efter annonsen
 7. 6. Nu bör stekpannan vara ordentligt het. Stek en kotlett i taget, ungefär 1,5 minut på varje sida räcker – då blir laxen inte helt genomstekt och har kvar en rosa kärna. Häll bort fettet mellan varje kotlett. OBS: ta inte i stekpannan utan en ordentlig grytlapp.
 8. 7. Servera med citronklyftor, ris eller potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 2 av 5 (3 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom