Hem / Recept / Midsommar-maki

Midsommar-maki

Betyg: 4 av 5
1 röst
Medel
Annons

Jag tyckte det var dags att ta makin till Skandinavien och då sushins sötsura smaker passar som hand i handske med smaken på de olika svenska fiskrätterna från det traditionella smörgåsbordet, blev följande recept ett utmärkt exempel på det moderna internationella köket! Rätten är inte svår att göra men tar tid och är ganska arbetskrävande. Midsommar-maki är dock en mycket trevlig rätt antingen till ett buffébord eller som ensamrätt och den är väl värd besväret!

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

Ris

 • 3.75 dl
  ris, rundkornigt
 • 7.5 dl
  vatten
 • 5 msk
  risvinäger
 • 1 msk
  mirin
 • 3 msk
  strösocker
 • 2 tsk
  salt

Fyllning

 • 10 st
  noriark
 • Sill, inlagd
 • gurka
 • senap, skånsk

Tillbehör

 • ingefära, inlagd
 • wasabi
 • soja, Kikkoman
Annons

Gör så här

 1. 1. Litteratur: Dekura, Hiedo. 1991. Det Japanska köket. Andra upplagan. Alhambra Förlag 1994. Yamamoto, Katsuji & Hicks, Roger W. 1990. Sushi. Över 70 oemotståndliga recept från Japan. Könemann Förlag 1998.
 2. 2. Skölj riset noga, tills sköljvattnet är helt klart och riskornen förlorar sin elfenbensfärg och blir matt vita. Det är viktigt att få ur så mycket stärkelse som möjligt annars blir riset klumpigt och svårarbetat. För att underlätta sköljandet kan man blötlägga riset i 20 min först.
 3. 3. Låt riset rinna av väl. Slå över riset i en gryta med tättslutande lock och tillsätt vattnet. Koka upp riset, sänk värmen och låt koka i ca 20 minuter tills riset är färdigt. Dra av från värmen och ställ riset att svalna med locket av.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Blanda under tiden risvinäger, mirin, socker och salt i en liten gryta och koka upp under omrörning tills socker och salt löst sig. Ställ att svalna.
 6. 5. Bred ut riset jämnt över botten av ett stort kärl som inte är av metall. En stor plastbunke fungerar utmärkt! Vänd runt riset med en stekspade i trä eller en tunn träslev för att separera riskornen och tillsätt vinägerblandningen lite i taget.
 7. 6. Fläkta därefter riset så att det blir rumstempererat. Täck riset med en ren handduk tills det skall användas. Riset bör användas och ätas samma dag.
 8. 7. Dela löksillen i 1-2 cm breda bitar. Skär gurkan i smala stavar. Lägg ett nori-ark på en makisu – en rullmatta av bambu (finns att köpa på samma ställe som nori-arken).
 9. 8. Bred ut ett jämnt, ½-1 cm tjockt lager ris över nori-arket med hjälp av en smörkniv av trä eller plast. Lämna en ca ½ cm bred remsa längst ut på nori-arket utan ris.
 10. 9. Stryk på ett tunt lager skånsk senap. Lägg sillbitar och gurka i en sträng ovanpå riset i ena kanten av nori-arket. Rulla försiktigt med hjälp av mattan ihop det hela till en prydlig rulle som fästs ihop genom att fukta den risfria remsan av nori-arket med lite vatten och klistra ihop rullen.
 11. Fortsättning efter annonsen
 12. 10. Gör rullar tills ris, gurka och sill tar slut. Svep in varje rulle i en bit gladpack till strax före servering. Vid serveringen så skärs varje rulle i ca 3 cm tjocka bitar och arrangeras vackert på ett fat.
 13. 11. Servera med inlagd ingefära, wasabi och soja.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 4 av 5 (1 röst)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom