Lammracks med rosmarin och vitlöksrostade bruna bönor och brysselkål

1 röst 12 ingredienser | 45 minuter
Detta recept är klockrent ur ett klimatperspektiv om du vill ha en måltid som innehåller kött, men med låg klimatpåverkan. Studier pekar på att lammen ger klimatsmart kött, och här använder man också en del av djuret som kanske vanligtvis inte används. Bruna bönor är ett klokt klimatval, likaså brysselkålen. Tänk på att välja brysselkål och lök som är närproducerade. Om du köper färdiga bruna bönor, välj...

Ingredienser

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Lägg bruna bönor i kallt vatten i ca 1 dygn. Häll bort vattnet och lägg bönorna i en kastrull med nytt fräscht vatten. Salta och koka dem mjuka. Häll av vattnet och låt bönorna ånga av.
  • 2. Skala och ansa brysselkål, steklök och vitlöksklyftor. Häll ca 2 msk rapsolja i en skål och pressa i två vitlöksklyftor. Dela brysselkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av.
  • 3. Salta och peppra lammrackset rikligt och bryn det runt om i smör tillsammans med en kvist rosmarin.
  • 4. Lägg nu bruna bönor, vitlöksklyftor, steklökar, brysselkål och hela kvistar rosmarin i en ugnsfast form. Rippla på rapsolja, sirap och ättika. Salta och peppra! Lägg lammrackset ovanpå bönor och kål mm samt pensla det med vitlöksoljan.
  • 5. Ställ allt i en 150 graders varm ugn i 20–25 min eller tills lammet har en innertemperatur på 55–56 grader. Ta ut lammet och låt det vila ca 5 min innan det skärs upp och behåll då bönor och grönsaker i ugnen så länge.

Receptet är från: