Kakaoglacerad chokladparfait fylld med åkerbärssylt

5 röster 10 ingredienser | 45 minuter

Ingredienser

Chokladflarn

Chokladparfait

Kakaogelé

Köp receptet

Tillagning

  • 1. Chokladparfait: Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad. Koka undertiden socker och vatten tills det blir till en trög sockerlag.
  • 2. Vispa äggulorna ungefär 7-10 minuter. Tillsätt den varma sockerlagen och vispa ytterligare 5 minuter. Vänd ner den smälta chokladen i äggsmeten och blanda väl.
  • 3. Vispa grädden och rör försiktigt ner den i chokladblandningen. Fyll portionsformar till 2/3 med smeten. Den går också bra med små kaffekoppar som är klädda med plastfolie. Lägg i en klick åkerbärssylt i smeten och fyll formarna ända upp. Ställ formarna i frysen.
  • 4. Kakaogelé: Häll alla ingredienser utom gelatinbladen i en kastrull och koka i ungefär 10 minuter under omrörning. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 3 minuter. Ta kastrullen från spisen och tillsätt de mjuka urkramade gelatinbladen. Rör om så att gelatinbladen löser sig. Kakaogelén ska svalna och stelna något innan man kan hälla den över chokladparfaiten (ca 35 grader varm).
  • 5. Chokladflarn: Smält den mörka chokladen i mikrovågsugnen eller i vattenbad. Häll chokladen på ett smörpapper eller overheadblad. Strö över den rivna vita chokladen. Lägg in arket i frysen så att chokladen stelnar.
  • 6. Servering: Ta fram portionsformarna ur frysen och sätt dem i kylen 1/2-1 timme innan efterrätten ska serveras. Spola eventuellt under varmt vatten så att formarna lossnar. Ställ en chokladparfait på ett upp- och nervänt glas och häll över chokladgelén. Flytta chokladparfaiten till en tallrik. Dekorera med bitar av chokladflarn. Servera gärna med åkerbärssås.

Receptet är från: