Jordgubbs- och rabarbersylt

0 röster 5 ingredienser
Program: cooking/kokning short/kort (för rabarbern), jam/marmelad short/kort. Kalorier beräknat per 30 g.

Ingredienser

Köksverktyg

Köp receptet

Näringsvärde

  • Kcal: 57

Tillagning

  • 1. Skölj rabarbern och skär av båda ändarna (ta bort grova trådar vid behov). Skär rabarbern i 2 cm stora bitar.
  • 2. Lägg rabarbern i AutoCook-grytan med fyra matskedar vatten. Stäng locket. Ställ in programmet cooking/kokning, välj short/kort och tryck på Start. Öppna locket 5 minuter före tillagningstidens slut och låt koka tills signalen hörs.
  • 3. Skölj jordgubbarna och rensa bort de gröna stjälkarna. Tina upp frusna jordgubbar i förväg. Grovblanda jordgubbarna och syltsockret (eller vanligt socker) med en mixer och tillsätt rabarbern i AutoCook-grytan. Dela vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med baksidan på en kniv. Tillsätt vaniljfröna och -stången (eller vaniljsockret) till rabarber- och jordgubbsblandningen och rör om.
  • 4. Ställ in programmet jam/marmelad, välj short/kort (ställ in 15 minuter med timern för varianten med vanligt strösocker) och tryck på Start.
  • 5. Låt rabarber- och jordgubbssylten sjuda med öppet lock. Rör om sylten med spateln två minuter före tillagningstidens slut. Ta spateln ur jordgubbs- och rabarbersylten och låt rinna av. Om den sista droppen börjar stelna redan på spateln är sylten klar. I så fall stänger du av programmet och häller sylten i burkar. Om sylten inte geleat sig tillräckligt vid tillagningstidens slut (när signalen hörs) låter du den koka vidare.
  • 6. Fyll väl rengjorda glasburkar med skruvlock till brädden med den varma blandningen och tillslut locken omedelbart. Låt sylten svalna.

Receptet är från: