Hem / Recept / Fruktläder

Fruktläder

Betyg: 3.71 av 5
7 röster
10 tim
Medel
Annons

En mycket god slags fruktkonserv som påminner om russin.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

1 port

Fruktpuré

 • 4 dl
  fruktpure, per plåt
 • 1 msk
  honung, eller ljus sirap efter smak
Annons

Gör så här

 1. 1. 4 dl Fruktpuré per plåt. Honung eller ljus sirap efter smak.
 2. 2. Smakerna blir oerhört koncentrerade när frukten torkar, så var försiktig med sötningsmedel eller kryddor. Här finns förslag på olika varianter men experimentera gärna med dina favoritfrukter. Frukt på burk behöver inte sötas men häll bort sockerlagen. Prova även att blanda i kokosflingor eller finhackade nötter.
 3. 3. Värm ugnen till ca 50 grader.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Skölj och kärna eventuellt ur frukten. Kör den till puré i matberedare eller med mixerstav. Bred ut purén ca 3 mm tjockt och så jämnt som möjligt på plåtar, täckta med silpat eller bakplåtsduk.
 6. 5. Ställ in plåtarna i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt så att fukten släpps ut. Kolla plåtarna då och då och byt plats på dem ibland.
 7. 6. När fruktpurén inte längre är kladdig är den klar – det tar 5–8 timmar.
 8. 7. Fruktlädret kan ätas som det är eller täckas med lite strösocker. Förvara det ihoprullat eller skuret i remsor.
 9. 8. Hallon Vill man inte ha kärnorna kvar kan man pressa purén genom en nätsil. Till färska hallon kan man behöva tillsätta lite vätska, till exempel lite apelsinjuice eller flädersaft.
 10. 9. Jordgubbar Jättegoda ensamma men de kan blandas med i princip vilken annan frukt som helst. Vi brukar blanda med banan. Prova även att blanda jordgubbarna med rabarber men då bör de sötas med till exempel honung.
 11. 10. Äpplen För att få ett nyttigare och fiberrikare fruktläder kan man låta skalet på äpplena sitta kvar, men det går också bra att skala äpplena. Blanda i lite citronsaft så att inte äpplena tappar färgen. Prova att smaksätta med malen kanel, malen kardemumma eller riven muskotnöt och/eller söta med lönnsirap. Eller tillsätt några droppar tabasco!
 12. Fortsättning efter annonsen
 13. 11. Blåbär Jättegott smaksatt med lime eller malen kardemumma.
 14. 12. Persikor och aprikoser Supergoda var för sig men ännu mumsigare tillsammans. Tillsätt lite citronsaft så att frukten inte blir missfärgad. Prova att blanda i lite hallon också.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.71 av 5 (7 röster)

Frågor, tips och kommentarer

Fler recept med

Fler recept inom