buffalo wings på blomkål Foto: Stefan Wettainen

Buffalo wings på blomkål

3 röster 21 ingredienser
Läcker plockmat i vegansk form! Istället för klassiska wings serveras här smakrika blomkålsbuketter med en god dressing. Rätten får enligt Gustav värdena 0,2 KG CO2e. Recept från “Klassiska rätter på veganskt vis” (Bonnier Fakta).

Ingredienser

Marinad

Övriga tillbehör

Köp receptet

Tillagning

Börja med marinaden:

  • 1. Skala och hacka vitlök. Hetta upp en kastrull, smält vegosmöret och fräs vitlöken i det tills den blivit mjuk och precis börjar få färg.
  • 2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka upp. Smaka av med mer tabasco, sojasås, vinäger och socker om det behövs och koka på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten. Ställ åt sidan och låt svalna något medan du friterar blomkålen.

Wings:

  • 1. Skölj och skär blomkålen i stora buketter. Blanda ihop mjöl och alla torra kryddor och rör om så att allt blandas jämnt. Vispa ner växtdryck lite i taget och vispa ut alla klumpar. Det ska bli som en tjock pannkakssmet som kletar fast på det du doppar i den utan att bli för stabbigt.
  • 2. Hetta upp en tjockbottnad kastrull, gryta eller traktörpanna med cirka 4 cm olja i till 180 grader, eller tills en brödbit blir gyllenbrun på 30–45 sekunder i oljan. Det enklaste är att kontrollera temperaturen med en stektermometer.
  • 3. Doppa blomkålsbuketterna en och en i frityrsmeten så att de täcks helt och släpp därefter försiktigt ner dem i frityroljan. Fritera max 3–4 i taget så att temperaturen inte sjunker för mycket. Ta upp dem när de fått fin yta och låt dem rinna av på hushållspapper medan du friterar resten.
  • 4. Vänd de friterade blomkålsbuketterna försiktigt i marinaden så att de täcks helt. Servera omgående med selleristavar och ranchdressing.
Recept:
Gustav Johansson

Receptet är från: