Hem / Inspiration / Vegetariskt / Vegetariskt med Sofia von Porat
pulled butternuttacos
Foto: Sofia von Porat

Vegetariskt med Sofia von Porat

Publicerad den

Vi har träffat Sofia von Porat som driver sidan vegmat.se och tidningen VEGMAT, där hon är både redaktör och receptskapare. Här bjuder hon på några av sina fantastiska vegetariska recept!

Annons

Vad är det bästa med att äta vegetariskt eller veganskt?

-Jag älskar att vegmat lockar fram ens kreativa och äventyrliga sida. Dessutom är vegetariskt och veganskt precis vad man gör det till, om man gillar utmaningar så finns det gott om dem, men att laga god vegmat behöver inte heller vara svårt.

Hur kom du in på den gröna vägen?

-När jag var tio år bestämde sig mina föräldrar för att gå över till en vegetarisk kost. Det var däremot inte förrän jag flyttade hemifrån och spenderade fem år resandes och boendes utomlands som mitt intresse för matlagning väcktes.

-Under mina resor började jag upptäcka nya rätter och smakkombinationer som jag aldrig tidigare provat, samtidigt som jag insåg vilken stor del mat har med kultur att göra. På många sätt fungerar mat som en genväg till att förstå sig på ett lands kultur.

-Jag tog med mig inspirationen till mitt eget kök där jag försökte imitera de rätter jag hade provat runtom i världen och använda smakerna i nya kombinationer. Efter att ha spenderat en hel del tid i Berlin började jag fokusera på en vegansk livsstil och upptäckte hur spännande det är att försöka hitta sätt att veganisera vilka rätter som helst!

Vad skall man äta på vintern när grönsakerna inte smakar något?

-Våga experimentera med kryddor! Vintern är en perfekt årstid för mustiga mexikanska grytor, smakrika indiska curryrätter och värmande grönsakssoppor med färskt bröd. Genom att använda kryddor på rätt sätt kan du förvandla en annars smaklös och tråkig soppa till rena smaksensationen.

Hur kan man få barn att äta mer vegetariskt?

-Att föregå med gott exempel tror jag är jätteviktigt, det är svårt att få barn att gilla grönsaker om man själv lämnar sidosalladen på tallriken. Så ät grönsakerna och visa tydligt att du gillar dem!

Vad kan man bjuda på till fest som även köttälskare kan gilla?

-Jag skulle servera mat med mycket tuggmotstånd, till detta funkar både svamp, gröna linser så väl som tofu bra. Grillade grönsaker brukar också gå hem då de har en härlig rökig smak som många kötträtter ofta har. På fest föredrar jag själv när det finns plockmat där man själv kan plocka av vad man tycker om.

-Fyllda smördegspiroger är snabbt och enkelt fixa till fest, man kan variera mycket och fylla dem med allt från stekt svamp och grönsaker till tofu, linser och ugnsrostad butternut squash.

Hur ser du till att få i dig tillräckligt med omega 3-fett, protein, vitaminer och mineraler?

-En vanlig oro bland många är att vegetarianer inte får i sig tillräckligt med protein, något som i själva verket inte alls är särskilt svårt: linser, nötter, bönor, quinoa, bovete, soja och tofuprodukter är några exempel på bra proteinkällor.

-Vitaminer finns det rikligt av i grönsaker, frukter, baljväxter, spannmål och nötter. Undantaget är B-12, och för att få i mig det slänger jag bara i 1 ½ matsked b-jästflingor (berikade med B-12) i maten. Det smakar lite ostigt och tillför en krämig konsistens i såser och passar därför även utmärkt som ett veganskt alternativ till smält ost i såser!

Hur kan man komma igång och börja äta mer vegetariskt?

-Börja med en köttfri måndag och laga enkla rätter som inte kräver lång tid eller mycket ansträngning. Det är lätt att komplicera saker i onödan och då händer det ofta att man ger upp innan man har gett det en ärlig chans. Det finns massor av inspiration att hitta i allt från från tidningar som vår VEGMAT-tidning, till receptsidor och bloggar.

Annons