Hem / Inspiration / Veganskt / Klassiska rätter på veganskt vis
Foto: Stefan Wettainen

Klassiska rätter på veganskt vis

Publicerad den

Är du vegan och saknar de välbekanta smakerna från klassiska rätter som boeuf bourguignon, pasta bolognese och chicken wings? Då är Gustav Johanssons kokbok “Klassiska rätter på veganskt vis” (Bonnier Fakta) en match made in heaven för dig! Gustav som driver bloggen Jävligt gott har inte bara lyckats ta fram traditionella smaker i veganska former, utan  visar även konkreta siffror för klimatpåverkan för varje recept.

Annons

Gustavs förhoppning med sin kokbok “Klassiska rätter på veganskt vis” är att inspirera läsaren till en mer klimatsmart vardag, och att på ett pedagogiskt sätt visa vilken skillnad hans veganska recept gör för matens klimatavtryck.

Njut av riktigt goda recept där smakerna är bekanta, och hitta dina egna favoriter– längre ned delar Gustav med sig av tre recept ur boken.

Tre snabba med Gustav

  1. Vilken ingrediens tycker du är svårast att ersätta med ett veganskt alternativ?
    Jag behövde faktiskt fundera ett tag på det. Allt fler produkter börjar dyka upp på marknaden, och allt fler nya tekniker för att jobba med råvaror som redan finns upptäcks, så många av de tidigare svaren på den frågan som ost och stora köttbitar stämmer inte riktigt längre. Visst, osten kan bli mycket bättre, men det går att göra väldigt mycket, och med tempeh och seitan går det faktiskt att göra riktigt coola och stora vegoköttsanrättningar. Men jag skulle säga att rätter som har väldigt tydliga karaktärsdrag som exempelvis en stor bit chevreost eller hela fiskar och liknande är fortfarande ganska svårt att ersätta rakt av. Men jag vet inte om det är ett enormt problem i sig.
  2. Mina middagsgäster är riktiga “köttälskare”, vilken rätt ska jag veganisera för att imponera på dom?
    Jag skulle säga börja med några rätter där köttet enkelt kan bytas ut och där smakerna fortfarande är ganska lika! Köttgrytor fungerar faktiskt förvånansvärt bra, då mycket av smaken i en boeuf bourguignon eller gulasch faktiskt sitter i kryddningen och inte i köttet. Krydda med lite extra sojasås och byt ut högrevet mot vegoköttsbitar och kör sen på som vanligt.Tacos är annars en populär rätt att veganisera, då folk får fylla sina tacos med lite vad de vill och vegofärs gör sig väldigt bra med tacokrydda.
  3. I din bok har varje recept ett märke för CO2e, vad innebär det?
    Det innebär att vi har beräknat klimatutsläppet för varje rätt! Det gör det lättare för dig som läsare att kunna jämföra klimatutsläppet som rätten orsakar per portion och jämföra det med exempelvis utsläppen för samma rätt med kött, eller för att veta om den håller sig under WWF:s rekommenderade gräns på 0,5 kg CO-e per portion. Det vill säga vad varje portion borde hålla sig under för att du inte ska gå över ditt eget ”fotavtryck” varje vecka.Snittet på rätterna i boken ligger på 0,4 så om du generellt sett äter mat ur min bok så kommer du kunna äta hållbart! Som jämförelse kan en hamburgare gjord på nötkött ligga på ca 3-5 kilo CO2-e per portion! Det är alltså ungefär 10 ggr högre än snittet i boken.
Annons