Pasta farfalleFoto & styling: Sanna Livijn Wexell
Artikel

Mindre stress och bättre mat

Alla som har småbarn vet att det är knepigt att kombinera tidsbrist, hälsosam mat och god stämning vid matbordet. Här är dietisten Lena Collins bästa tips för en lugnare middag.

Lena Collins bästa råd för småbarnsfamiljen

  • Om man är stressad och har ont om tid, så är det lätt att sunda kostvanor får stryka på foten. Genom att ha en bra grundstruktur på måltider och måltidsordning så minskar riskerna för att det sker.
  • Ät tillsammans och ha trevligt vid matbordet. Ta inte upp negativa saker. Positiv stämning leder till att måltiden och ätandet blir något som är viktigt både näringsmässigt och socialt.
  • Ha en regelbunden måltidsordning. Hoppa aldrig över måltider, det leder till överätande samt småätande och mer osunda matval.
  • Lär barnen tidigt hur man lägger upp enligt tallriksmodellens delar. Föregå med gott exempel.
  • Ha en dag i veckan med lördagsgodis,läsk,snacks eller liknande. Ge inte godis före huvudmåltiderna. Med mat i magen minskar sötsuget och det räcker med en mindre mängd.
  • Om barnen skriker efter sötsaker. Tänk efter, när åt barnet senast? Är barnet kanske hungrigt? Testa med en god och söt frukt. Exempelvis apelsin eller äppelklyftor, torkad frukt eller en exotisk frukt. Då brukar sockerbegäret lägga sig och suget efter andra mer osunda sötsaker glöms bort. Förklara för barnet att vi endast äter godis på lördagar i vår familj.
  • Det går att göra nyttig middag på 20 minuter. Det är viktigt att man har lite på lager hemma. Exempelvis konserver med krossade tomater, bönor eller tonfisk. I frysen är det bra om det ligger frysta grönsaker, fisk mm.

Lena Collin arbetar som Leg. dietist på reAgeraklinikerna i Älvsjö

Snabblagade middagar