Hem / Inspiration / Vardag / Vardagsmiddag med lyxkänsla
Foto: Jenny Grimsgård

Vardagsmiddag med lyxkänsla

Publicerad den

Vi har träffat Emma Hamberg och Anette Rosvall som skrivit kokboken Din Matkasse tillsammans. Det är en kokbok som gör din vardag enklare eftersom den innehåller både inköpslistor och recept. Smakerna kommer från världens alla hörn och är recepten är lättlagade. Text: Mia Troberg

Annons

Vi bad Emma och Anette ge sina bästa tips för att få fram god mat trots tidsbrist och tunn plånbok. Många känner att de har ont om tid och vill ha middagen på bordet på 20 minuter.

Vilken typ av rätter kan man laga om man inte vill servera halvfabrikat?

-När vi har brådis eller har lite mindre lust att laga mat brukar vi laga pasta, kanske t ex en med ruccolasmörpesto och kantareller eller mortlad ärtpesto. Soppor är också bra och enkelt, exempelvis spenatsoppa går ungefär lika fort att göra som att koka och skala äggen som den serveras med, glöm inte en god skinksmörgås med paprikaring till, tipsar Emma och Anette.

Om man vill spontanbjuda grannarna på vardagsmiddag, vad kan man då hitta på som är enkelt men lite festligt?

-Med lite förberedelser kvällen innan går det ju att laga i princip vad som helst. En mumsig, välfylld lasagne som står redo i sin form, bara att slänga in i ugnen. Klar på en halvtimma medan ni dukar, tar ett glas vin och skär en vitkålssallad tillsammans.

-Men om vi skall prata recept ur vår bok så tycker jag att en Pissaladier med en rejäl sallad, en Bulgoggi där köttet behöver marineras kvällen innan men sedan går snabbt som attan. Tycker även att Gnoccie med förlorade ägg är en både god och festlig bjudrätt (och lite impapoäng på de förlorade äggen som faktiskt inte alls är så svårt som det verkar), säger Emma och Anette.

Era bästa budgettips när matkassan är liten?

-Våra bästa budgettips är att handla efter säsong, just nu är t ex vitkålen, kålrot och äpple otroligt billigt, och gott! Passar dessutom väldigt bra ihop. Sedan tror ju jag på att jobba som de gjorde förr, långkok, inte kött varje dag, veggo minst en gång i veckan, soppa minst en gång i veckan. Och göra så mycket man kan och orkar från grunden. Det blir både godare och billigare, säger Emma och Anette.

Annons