Hem / Inspiration / Köksknep / Lär dig känna igen de nya potatissorterna
Havssaltkokt potatis

Lär dig känna igen de nya potatissorterna

Publicerad den

Potatis är inte längre bara potatis. Vi har nästan glömt den tid då man beställde "bara" en kopp kaffe. Eller "bara" en muffin. Snart kan vår kära potatis genomgå samma resa. Du vill såklart ligga steget före. Här är din guide till potatissorterna, vad som utmärker dem, hur de smakar och vad de används till. Text: Alice Brax

Annons

Potatisen ”upptäcktes” av spanjoren Gonzalo Jiminez de Quesadaharmen har länge odlats i Sydamerika, förmodligen ända sedan 8000 f.Kr.

Sparrispotatis: Fast och avlång potatis som till utseende liknar mandlpotatisen. Nära släkting till fransk Ratte-potatis. God att rosta i ugnen och servera med hackade färska örter. Smak av smörig kastanj, fyllighet, torkad citron, oxiderad olja och viss beska.

Melody: Fast med rundovala knölar, ljusgul färg och blank yta. Vanlig sort i som ofta finns i butik och passar till de flesta potatisrätter. Smak av sylig paprika med viss jordighet och söt grön konservärta.

Princess: En rund fast potatis med gult kött. Ett bättre val för miljön eftersom den inte kräver lika mycket besprutning som exempelvis Bintje. Vanliga sort vid ekologisk odling. God att råsteka sakta i smör och rapsolja.

Blå Kongo: En fast, lite avlång potatis som känns igen på sin intensiva blålila färg. När potatisen är kokt blir den ljusare. Sorten odlas sedan 1930-talet i Sverige. Rolig att färgsätta mos och potatissallder med.

Asterix: Rödskalig fast potatis som blir allt vanligare och ersatt Binje som mataffärens val av fast potatis. Smakar något mer än Bintje. En allroundsort som passar till det mesta. Smak av smörig kastanj, viss jordnöt, viss smak av kikärta, jordärtskocka och syrlig paprika med liten beska.

Terra Gold: Rundoval med ljust skal och gulaktig färg. Relativt ny sort som är ett bra miljöval för att den har motståndskraft mot bladmögel och inte behöver besprutas så hårt. Vanliga vid ekologisk odling. Smak av syrlig tomatplanta med beska och ärtsmak samt viss smörighet.

Cherie: Små runda potatisar med rött skal. Säljs ofta i små tråg som delikatesspotatis. Goda att ugnsbaka hela med skalet på. Fyllig smak av nötig kastanj, viss smörighet, konserverad grön ärta, något syrlig och liten pepprighet med smak av kronärtskocksblad.

Red Baron: Rödskalig fast potatis som liknar Asterix. Klarar lagring bra.

King Edward: En av de allra vanligaste potatisarna som oftast säljs under betäckningen mjölig potatis. Bra till mos och puré. Står inte emot bladmögel och brunröta och besprutas därför hårt. Känns igen på de röda fläckarna och den lite knotiga formen. Smak: Stor smak av smörig kastanj, liten mandel och valnöt, grön konservärta och syrlig spenat.

Amandine: Avlång, fast och gyllengul i köttet och med en smak av nypotatis året om har den tagit kockarna med storm. Säljs som delikatesspotatis och kostar därefter. Ät som färskpotatis eller gör som fransmännen och baka den i ugnen. Ursprungligen kommer från Frankrike. Smak av kastanj och mandelsötma med liten beska.

Mandelpotatis: Det finns många olika sorter, men alla är mjöliga och avlångt njurformade. Mest känd är den norrländska mandelpotatisen, men sorten odlar i hela Sverige. Kännarna säger sig kunna känna om potatisen är odlad i Norrland. Koka helst med skalet på så att den inte kokar sönder. Har kortare koktid än andra potatisar. Fantastisk till puré men även god att rosta. Smak av söt solroskärna och pinjenöt, grön konservärta och viss vitpepprighet.

Lady Christl: Fast långoval potatis med gul färg och blank yta. Vanlig sort som ofta finns i butik.

Eloge: Fast med rundoval form och gulvit färg. En relativt ny sort som påminner något om Bintje.

Folva: Fast potatis som ofta serveras på restaurang och i storkök för att den klarar varmhållning bättre än andra sorter. Ursprungligen från Danmark. Påminner om Bintje i smaken. Smak av kastanj, pinjenöt, viss smörighet, beska, liten syrlighet och liten pepprighet.

Bintje: Fast med ovala knölar och gul köttfärg. En av de mest kända potatissorterna som används mycket i storkök där det behövs en fast potatissort som klarar varmhållning. Kräver mycket besprutning för att kunna odlas och byts numera oftare ut mot andra fasta potatisar som Asterix och Folva. Smak av kronärtskocka och lite grön frysärta, syrlig paprika och viss beska.

Potatis (Solanum tuberosum) sorteras under familjen potatisväxterär som i sin tur sorteras under rotfrukter. Namnet kommer från spanskans papa.

Potatis på olika språk

Patata (Spanska, italienska)

Batata (portugisiska)

Aardappel (holländska)

Kартошка (ryska)

πατάτα (grekiska)

Potato (engelska)

Kartoffel (tyska)

Emo (japanska)

Peruna (finska)

Potatis(schweizisk tyska)

Annons