Hem / Inspiration / Köksknep / Matlagning för nybörjare – recept från ”Jag fixar middan”
Foto: Ulrika Pousette

Matlagning för nybörjare – recept från ”Jag fixar middan”

Publicerad den

Alla föräldrar tar ett steg åt sidan, nu är det barnens tur att laga middag! Johanna Westmans bok "Jag fixar middan" (rabén&sjögren) är skriven för ungdomar mellan (cirka) 9-12 år och är sprängfylld av smarta tips och konkreta steg för att börja laga mat som nybörjare. Ta en titt!

Annons

Med Johannas kokbok ”Jag fixar middan” kan du som äger boken testa på hela 52 recept, ett recept i veckan under ett helt år!

Många av recepten är vegetariska, och i boken finns flera smarta ”köksskolor” som ex. förklarar vad ”finhackat” innebär och vilka redskap som är viktiga att ha hemma. Här delar Johanna med sig av tre recept och tipsar om hur man börjar laga mat.

Tre snabba med Johanna

1. Jag vill lära mig laga mat – hur börjar jag?

Gott om plats, en bra kniv, en stor skärbräda och ingredienser till en rätt man vet att man gillar och känner sig lite trygg med hur den ska smaka, sen är det bara att sätta igång! Det är alltid bra att läsa receptet noga innan man börjar och att försöka att hålla efter under matlagningen.

Är man liten är det alltid klokt att fråga en vuxen om råd såklart. I min bok finns det recept som enklare och lite pyssligare med fler moment beroende på hur van man är eller hur gott om tid man har. Ta också gärna en mer van vän till hjälp. Att laga mat ihop är alltid en bra idé.

2. Vilken är din bästa rädda maten-rätt?

Det beror ju såklart lite på vad för ingredienser man har som ska tas om hand. Blandade grönsaker och rotfrukter kan rostas och mixas till en god soppa. Enchiladas, quesadillas och ugnsbakade crepes kan man gömma allt möjligt smått och gott i och har man ägg hemma är ju en omelett eller tortilla perfekt att piffa med gårdagens middagsrätter.

3. Underskattad råvara eller krydda i köket?

Jag älskar rostad spetskål – det kanske inte är en underskattad råvara men mycket smak på ett enkelt vis i alla fall. Även morötter blir överraskande goda om man rostar på dem i ugnen ordentligt och sen bara ringlar lite olivolja över. Att använda gårdagens tråkiga bröd som ett smörstekt, krispigt strössel är perfekt om man har en alldaglig soppa eller pasta. Även solros- eller pumpafrön som rostas lätt blir lyxigt och piffigt för en liten peng.

Annons