Hem / Inspiration / Kändiskockar / Lailas nya liv
Laxspett

Lailas nya liv

Publicerad den

”Det finns inga mirakelkurer, du måste vara beredd att ändra din livsstil”. Det säger Laila Bagge som lyckades bli av med sina extrakilon efter graviditeten tack vare ett skräddarsytt träningsprogram. Nu delar hon med sig av sina erfarenheter i en ny bok. Vi har träffat henne. Text: Jan Ekholm Foto: John Hagby

Annons

”Var inte rädd för att prova på, det kan inte gå mer än åt helvete”.

Så skulle man kunna sammanfatta Laila Bagges livsfilosofi. Därför är det inte alls märkligt att den mångsysslande 40-åringen, med allt från egna smyckeskollektioner till rumpchocker i ”Let’s Dance” på sitt samvete, nu ger ut en kom i form-bok. Eller jo förresten, lite märkligt är det. Till och med Laila själv är en smula förvånad.

– Jag har aldrig tidigare haft en tanke på att göra en träningsbok. Men så vart jag ju gravid, födde en son och lyckades inte bli av med ett antal envisa extrakilon runt magen och rumpan. Till slut kände jag att jag måste ta tag i det här, säger Laila Bagge när vi ses på hennes favoritfik på Östermalm i Stockholm.

Sagt och gjort. Laila tog kontakt med Anders Hellqvist, välrenommerad personlig tränare, som hjälpte henne att lägga upp ett träningsprogram. Maken Niclas Wahlgren fick också en viktig uppgift, nämligen att skapa nyttiga, och inte minst goda, måltider. ”Niclas är en fantastisk kock och har komponerat alla recept”.

– Efter trettio dagar hade jag nått fantastiska resultat. Då bad jag min syrra, som också nyss hade fått barn, att testa samma program och det gick lika bra för henne. ”Men det här måste jag ju dela med mig av. Jag ska skriva en bok!” slog det mig då, säger Laila som betonar vikten av motivation, delmål och en varierad träningsform. Samt inte minst vara beredd att lägga om sin livsstil.

– Det finns inga genvägar och mirakeltricks. Visst, du kan äta cayennepeppar i en vecka och rasa i vikt. Men sen då? Man måste hitta en långsiktig väg. Träna och äta regelbundet och inte fuska, det är det enda som gäller.

Laila var ingen nykomling på gymmet. Men aldrig tidigare hade hon tränat så här fokuserat och med ett tydligt mål.

– De första två veckorna var riktigt jobbiga, men sen började det hända saker och fjärde veckan stod jag på topp. Det var verkligen en kick att plötsligt orka jogga och se hur kroppen förändrades, säger Laila och minns lyckan när ett par byxor som hon två månader tidigare inte ens hade fått upp över höfterna plötsligt passade.

– Herregud, vad har hänt, tänkte jag. Jag trodde inte att träningen skulle vara såå bra. Jag fick verkligen lön för mödan.

Laila Bagge, boksomslag

Men ingen träningsform i världen ger resultat om man inte äter rätt. I Lailas fall måste maten dessutom vara god, riktigt god.

– Det är jätteviktigt för mig. Jag älskar god mat och jag vägrar äta något som påminner om skosula bara för att komma i form. Som tur är vet Niclas hur man lagar nyttig mat som inte smakar fattigt. Det är lyxiga rätter, utan att vara avancerade, och man blir verkligen mätt, säger Laila och berättar om sin belöningsrutin med en så kallad ”syndardag” varje vecka. Då var det fritt fram att äta sådant hon annars hoppade över.

– Man måste ha något att se fram emot under en träningsperiod. Men det gäller förstås att synda med måtta, säger Laila och tar en klunk av sin latte. En typisk ”syndardryck”. Alldeles för mycket laktos som får magen att svälla, upplyser hon.

Idag är Laila nöjd med sin kropp. De tre gympassen varje vecka gör hon mest för matens skull. Som den njutningsmänniska hon är varken vill eller kan hon göra avkall på god mat och det kräver sin träning. Och god mat serveras alltid hemma hos familjen Bagge-Wahlgren. Något som helt och hållet är Niclas förtjänst.

– Niclas är så otroligt ambitiös. Han kan ställa sig och göra långkok och femrättersmenyer en vanlig vardag. Själv är jag värdelös på att laga mat. Jag kan följa ett recept någorlunda, men jag kan absolut inte komponera något själv, medger Laila och tillägger att sonen Liam direkt känner när det är mamma, och inte Niclas, som stått vid spisen.

– Ta min spagetti och köttfärssås till exempel. Den består av lök, köttfärs, tomatkross och inte så mycket mer. Jag brukar till och med glömma parmesanosten. Niclas köttfärssås däremot, den innehåller massor av saker, smakar restaurang och heter förstås bolognese, skrattar Laila som efter viss tvekan avslöjar sina paradrätter:

– Ja, det är ju min spagetti och köttfärssås, tacos och så en linssoppa som till och med Liam älskar. Den är jätteenkel, den innehåller bara linser, buljong, citron, lök, spiskummin och curry.

Niclas paradrätter är något mer avancerade.

– Ja, och han hittar på nya hela tiden. Han tittar i kylskåpet och slänger ihop något fantastiskt. Vi går knappt ut och äter på krogen längre. Det är så lätt att bli besviken när man får den bästa restaurangmaten hemma.

Lediga stunder när Niclas inte står i köket och Laila i tvättstugan (”det är vår fördelning av hushållsarbetet”) gör de helst roliga saker med barnen, bjuder hem vänner, ser på film eller bara tar det lugnt. De försöker alltid hålla helgerna jobbfria, och det tillhör ovanligheten att Laila och Niclas missar en middag ihop, vare sig det är vardag eller helg. Men låt inte lugnet bedra. Vid sidan om lediga helger har mångsysslaren och idésprutan Laila alltid tusen järn i elden.

– Jag får hur många idéer som helst under ett år. Av dem förverkligar jag sex-sju stycken, säger Laila som i vår har bokdebuten och en internationell lansering av det egna smyckesmärket Rock By Sweden att se fram emot. Dessutom jobbar hon med ett par ännu så länge hemliga projekt som vi lär få höra mer om i höst.

Så har hon några ouppfyllda drömmar kvar att förverkliga?

– Nej. Jag är inte typen som sitter och suger länge på en karamell. Får jag en dröm, eller en idé, förverkligar jag den direkt. Jag bara gör det.

”Kom i form på 30 dagar” ges ut av Norstedts.

Annons