Hem / Inspiration / Kändiskockar / Jennie Walldén / Jennie Walldén – Från hemmakock till mästerkock
Fänkålsrisotto

Jennie Walldén – Från hemmakock till mästerkock

Publicerad den

Plötsligt händer det. 38-åriga Jennie Walldén var en helt vanlig, matintresserad marknadschef och tvåbarnsmamma i skånska Tygelsjö när hon 2013 vann ”Sveriges Mästerkock”. Sedan dess har ingenting varit sig likt. Text: Jan Ekholm Foto: Daniel Ohlsson

Annons

– Jag lever mitt drömliv! Det händer fortfarande att jag får den där ”nypa mig i armen”-känslan. Mat har alltid varit min största hobby, men jag kunde aldrig tro att det skulle bli min karriär, säger Jennie Walldén samtidigt som hon steker köttbullar till barnen. Multitasking är ett måste i hennes nya liv.

Året efter segern var händelserikt, stressigt och spännande. Nästan varje vecka var Jennie på resande fot för att gästspela på krogar, föreläsa och delta i företagsevenemang. Tre gånger i veckan leder hon ”Mitt kök” i TV4:s Nyhetsmorgon. Men den absoluta höjdpunkten var utgivningen av hennes kokbok ”Smaker i mitt hjärta”.

– Jag har alltid drömt om att få ge ut en kokbok. Men det var en hemlig dröm eftersom den verkade så omöjlig. Tack vare boken har jag fått möta så många fantastiska människor som jag delat glädje och matlagning med, säger Jennie som just nu jobbar med nästa kokbok.

Jennie Walldéns entusiasm är smittande. Och orubblig. Inte ens den stressframkallande inspelningen av ”Sveriges Mästerkock” under vilken deltagarna tvingas ge upp sina normala liv kan hon säga något negativt om.

– Nej, det är det roligaste jag någonsin varit med om! Har man gett sig in i leken får man tåla lite stress, menar Jennie och tillägger att den största behållningen var att lära känna de andra deltagarna. Några av dem har blivit hennes vänner för livet, och hon håller även kontakt med domarna Leif Mannerström och Markus Aujalay.

Jennie Walldén, måste ha varor

 

Så vad tycker barnen, 7-åriga Douglas och 5-åriga Dante, om att mamma blivit tv-kändis?

– De är stolta, tror jag. De tittade på alla ”Mästerkock”-avsnitt, fast nu har de tröttnat lite grann. För dem är jag deras mamma. Det räcker så.

Själv blev Jennie bortadopterad som sexåring av sin unga, biologiska mamma i Sydkorea när pappan övergav dem. Att vara barn till en ogift kvinna i Sydkorea innebar på den tiden i stort sett papperslöshet, barnet fick inget pass och hade inte heller rätt att gå i skolan. För att ge sin dotter en framtid beslutade sig mamman för att lämna bort henne, och framtiden hette familjen Walldén i Kristianstad.

Jennies starkaste minnen från barndomen i Sydkorea är besöken hos mormor på landsbygden, en duktig kock som alltid stod i köket och som tidigt introducerade Jennie till matlagningens konst.

– Just detta är nog min styrka som kock – mixen av koreanskt och europeiskt och mina barndomsminnen som möter svenska råvaror och rätter, tror Jennie som år 2000 reste till Sydkorea för att återse mamma, mormor och även pappa.

Jennie beskriver resan som det bästa och svåraste hon gjort, i synnerhet mötet med pappan som skämdes så mycket över att han övergav henne att han grät i flera timmar. Sedan dess har Jennie inte hunnit åka tillbaka, men hon hoppas kunna göra det med hela sin familj någon gång i framtiden.

Berätta, hur uppstår ett Jennie Walldénrecept?

– Ofta går jag runt och tänker och smakar: ”åh, vad gott, men det borde vara lite mer av det, eller lite mindre av det”, och så går jag hem och testar. Eller så utgår jag från två favoriter, torskrygg och kimchi till exempel, som man inte brukar äta ihop. Men med brynt smör och genom att finhacka kimchin och värma den lite lätt blir det riktigt gott.

Vem är din största inspirationskälla?

– Jamie Oliver. Med sin enkla, okomplicerade mat har han väckt matlagningsintresset hos så många. Han gör god mat lättillgängligt och det är något jag också eftersträvar. Dessutom är han störtskön.

Hur trendmedveten är du?

– Mattrender är kul. Det ger inspiration och idéer till nya ingredienser. Ett tag var det ju mycket pulled pork överallt. Det är ju gott, men jag gillar att sätta min egen prägel på saker, så jag gjorde min egen japanska variant med miso och picklade grönsaker till. En riktig höjdare!

Jennie medger att det nästan uteslutande är hon som lagar maten hemma. Hon kallar villans stora, öppna kök sin frizon, men tillägger att hon gärna låter maken Jonas gå loss bland sylvassa proffsknivar och den stora mängden tillbehör som gömmer sig bakom de vita luckorna. Men Jonas föredrar att diska och plocka undan eftersom han tycker att hon är så mycket duktigare på matlagning.

– Jag lagar allt från grunden, även när klockan är mycket och barnen är hungriga. Jag har absolut inget emot halvfabrikat, det är en jättebra lösning för många, men jag gillar att laga mat och det blir godare när man vet vad man stoppar i sig, säger Jennie vars vardagsfavoriter är pasta i olika former, wokgrytor och grillat på sommaren.

Men även en mästerkock måste ta en paus från köket ibland. Vad gör hon helst då?

– Det beror på vädret. Men det mest avkopplande jag vet är att åka till en strand med familjen, promenera i det gröna eller ta en ?ka. Eller shoppa om jag är på det humöret. På frågan om framtiden och drömmar svarar Jennie att en egen restaurang ”inte är en omöjlighet”, men närmare än så vill hon inte gå in på saken.

– Jag är så lyckligt lottad att jag får jobba med det jag älskar, och det vill jag göra så mycket som möjligt i framtiden. Gärna ännu mer matlagnings-tv och fler kockböcker. Det är ett enormt jobb att göra en kokbok, men jag gillar att det är mer bestående än att bara laga en rätt. Jag vill sprida min matfilolosofi!

Intervjun med Jennie Walldén publicerades i MatHem Magasin nummer 2, 2014 

Annons