Hem / Inspiration / Kändiskockar / Brynt smör
Foto: Miriam Preis

Brynt smör

Publicerad den

En hel kokbok om brynt smör, boken du inte visste att du saknade! Julia Tuvesson är kokboksförfattaren som driver det omåttligt populära instagramkontot @tuvessonskan. Julia  älskar brynt smör och använder det nästan dagligen. Hennes kokbok “Brynt smör” (Norstedts) innehåller en stor samling av läckra recept med fokus på matnjutning och glädje i köket. 

Annons

Julia beskriver boken som en sorts berättelse om vem hon är, och här bjuds läsaren in till matglädje i köket och inspiration till att lägga rädslor åt sidan – brynt smör räddar faktiskt det mesta! 

Vi frågade Julia vilka maträtter hon älskar att servera och bad om ett tips till köket – längre ned i artikeln delar Julia med sig av tre recept från boken.

Tre snabba med Julia!

 1. En hel bok om brynt smör, hur kom den tanken till dig?
  Tanken kom till mig en tråkig, kall och mörk januarimorgon. En typisk sådan dag då man känner att man hade behövt lite guldkant på vardagen. Jag ville skriva nästa kokbok om en av de saker som jag tycker är allra godast – det vill säga brynt smör. Och så ville jag att så många som möjligt skulle få upp ögonen för vilken fantastisk smaksättare brynt smör är i det gröna köket! Den gör vilken rätt som helst lite festligare och lite godare. I kakan istället för skirat smör, i dressingen, i aiolin, som vispad på mackan, att dippa rädisor eller kronärtskocka i, att rosta kål i. I salladen! Det brynta smörets användningsområden har liksom inga begränsningar. Och så tycker jag det är väldigt kul att skriva nischade böcker. Ju smalare, desto mer kreativ blir jag som skribent!
 2. Smaksätter jag mitt brynta smör före eller efter jag tagit av det från plattan?
  Det korta svaret är att det beror på vad det är du smaksätter med. Vissa (lite hårdare) saker som vitlök, salvia och nötter kan tillagas tillsammans med smöret – medan citronsaft och dragon t ex blir bättre av att tillsättas efteråt.
 3. Hur använder du brynt smör när du lagar mat?
  Haha, jag använder inte helt oväntat brynt smör till väldigt mycket. För det första brukar jag kalla det för världens bästa en-ingrediens-sås till fylld pasta. Lite parmesan på det så har du en snabb måltid för de dagar du inte orkar hålla på. Annars har jag det väldigt ofta som topping till soppor. Som linssoppa eller släta rotfruktssoppor.
  Jag har det ofta till vintersallader. En bädd av yoghurt som jag toppar med diverse göttigheter jag hittar hemma. Sedan avslutar jag med att ösa på någon matsked brynt smör. Men! Jag skulle säga att det jag använder brynt smör till mest är i kombination med creme fraiche. Creme fraiche + brynt smör och kanske lite riven parmesan och du har världens godaste sås som är perfekt att ha i potatissalladen, på pizzan, till chipsen eller till rårakor (som i boken).
Annons