Hem / Inspiration / Vegetariskt / Förenkla vardagen med plåtmat
Foto: Julia Tuvesson

Förenkla vardagen med plåtmat

Publicerad den

Med fyra enkla steg har du snart en härlig middag med massor av smak! Julia Tuvessons "Plåtmat" (Norstedts) är en inspirationsguide för dig som vill äta godare, grönare och enklare! I boken hittar du konkreta tips, underbara recept och inte minst massor av inspiration för att minska matsvinnet. Här delar Julia med sig av tre recept ur boken, smaklig måltid! Text: Kerstin Eriksson

Annons

De fyra stegen beskrivs närmare i boken, och är en del i att underlätta matlagningen i vardagen – och laga supergod mat!

”Plåtmat” (Norstedts) är boken för dig som letar grön inspiration, recept som dessutom hjälper dig att minska matsvinnet och inte tar allt för lång tid i köket. Kan det bli bättre?

plåtmat bokomslag

Tre snabba med Julia Tuvesson

1. Vilka kryddor eller smaksättare finns alltid i ditt kök?

 I mitt skafferi har jag alltid spiskummin, chiliflakes, paprika, rökt paprika, timjan, oregano, salt och svartpeppar. Det är grunden till de flesta av mina recept. Jag har alltid citron och vitlök hemma samt smaksatta oljor. I frysen har jag alltid en uppsättning örter som persilja, basilika och dill.

2. Jag vill minska på mitt matsvinn, hur vet jag vilka blast och blad som går att äta?

 För det första brukar jag försöka köpa så mycket ekologiska grönsaker och rotfrukter det bara går. Sen skalar jag i princip aldrig mina rotfrukter, det är bara att dela upp dem i bitar och köra in i ugnen direkt. Annars får du får testa dig fram helt enkelt för att se vad du tycker är gott. Blomkålsblasten exempelvis är supergod att rosta med salt. Om du är osäker, googla!

3. Underskattad grönsak eller rotsak som du gärna äter?

 Rotselleri är en extremt underskattat rotfrukt. Den är för det första riktigt billig och för det andra fantastiskt god. Framförallt gör den sig riktigt bra rostad i ugnen – gärna i en plåträtt. Både helrostad, i små bitar eller i grova bitar, allt blir gott!

Annons