Hem / Inspiration / Vardag / Vego på 15 minuter
Foto: Stefan Edetoft

Vego på 15 minuter

Publicerad den

Köksknep, mat från grunden och underbara vegorecept! Matjournalisten och matstylisten Maria Zihammou brinner för matlagning och vill inspirera läsaren till en mer matsmart vardag. Vi tog ett snack med Maria som delade med sig av recept och tips från sin bok “Vego på 15 minuter: Lättlagat för hela familjen” (Semic)! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Maria har tidigare inspirerat hela Sverige med kokböcker som “Fransk bistro” och “Middag på 15 minuter”. Med sin senaste kokbok hoppas hon kunna hjälpa läsaren hitta en mer hållbar matvardag.

I boken hittar du snabblagade recept där fokus ligger på grönsaker och rotsaker. Boken genomsyras av en skönt avslappnad inställning till matlagning där recepten är pedagogiska och dessutom många gånger enkla att göra veganska. Längre ner i artikeln delar Maria med sig av fyra recept från sin kokbok!
Foto: Stefan Edetoft

Maria Zihammou
  1. Vilka smaksättare finns alltid i ditt kök?
    Jag har alltid hemma bra burktomater, citroner, parmesan, ägg, olivolja, smör och pepparkvarn med svartpeppar. Såklart en del annat också men med de basråvarorna kan man laga omelett, bra pasta med tomatsås, råsteka grönsaker och toppa med brynt smör.Eller göra en god sallad och toppa med riven parmesan för extra mycket smak, som min kålsallad i boken. Den är oerhört enkel och den där rivna parmesanen sätter mycket smak på rätten.
  2. Vilka är de mest underskattade råvarorna enligt dig?
    Kål, lök och potatis. Basen som man kan göra så mycket gott med! De är billiga råvaror och håller sig länge i kylen.Jag älskar verkligen kål i alla möjliga former. Det är så nyttigt och odlas i Sverige, det känns extra bra. Man kan lägga kålklyftor på grillen och servera med en god örtröra eller såser som man vanligen äter till kött, som en riktigt god bearnaise. Då blir den enkla klyftan kål något helt annat, genom att variera tillbehören. Eller som att råsteka färskpotatis och blanda med min favorit örtsalsa, fransk pistou med basilika och riktigt god olivolja. Så gott och passar till det mesta!
  3. Vilken eller vilka rätter är de bästa matsvinns-räddarna?
    Ägg är alltid bra att ha hemma för man kan göra både omelett eller steka ägg till maten, det går snabbt och mättar gott. Jag har med ett recept på pizza omelett i boken. Det är riktigt matsvinns-smart eftersom idén är att man stoppar i det man har hemma i kylen och skafferiet och toppar med ost. Bara att baka av i ugnen och du har en smarrig allt-i-ett-rätt!Gör en pytt i panna med potatis och rotfrukter, ta det man har hemma är alltid bästa utgångsläget innan du handlar. Titta vad du har hemma, börja där och bestäm sedan vad du kan laga. Se dina rester som kylskåpsskatter, ha hemma burkbönor och kikärtor. Rostade kikärtor som tillbehör till en sallad eller soppa är så gott!
Annons