Hem / Inspiration / I säsong / Höst / Vildsvin – en outnyttjad resurs
Vildsvinsstek

Vildsvin – en outnyttjad resurs

Publicerad den

Våra svenska skogar kryllar av vildsvin, men ändå är det förvånansvärt sällan de återfinns på våra tallrikar. Länge har det varit kött exklusivt för jägare, men nu börjar det äntligen dyka upp lite här och där även för den ”vanlige konsumenten”. Mikael Axell och Frida Ernsth brinner för att göra vildsvin tillgängligt för alla och tycker att det är synd att det så länge varit en så outnyttjad resurs. De tycker att det är självklart att ”välja den glada grisen” som de själva uttrycker det. En gris som faktiskt fått böka runt fritt i våra svenska skogar hela sitt liv. Text: Julia Olsson

Annons

Mikaels och Fridas intresse för vildsvin har nu också tagit sig formen som en bok: ”Vildsvin: 52 utsökta rätter från tryne till svans”. I boken får läsaren följa med på hela resan från vildsvinsjakten i Malexanderskogarna, till det att grisen hamnar på tallriken. Läsarna bjuds också på tips om vad som är bra att tänka på när man tillagar just vildsvin.

Exempelvis att det ofta är bra att tillföra extra fett eftersom vildsvin, liksom allt vilt, är ett väldigt magert kött. Mikael och Frida försöker i sin bok även komma ifrån de klassiska sätten att servera vilt. Det tycker det redan är gjort och vill istället påvisa hur man kan jobba med smaker från alla världens kök. Att det är ett miljösmart val råder det inga tvivel om.

Förutom en glad gris, är det en gris som räcker till mycket. Till bokens samtliga 52 recept har ett enda djur gått åt. Vi har fått ta del av fyra smakprov från boken (se nedan), men den som föredrar att hellre låta någon annan laga maten, kan med fördel bege sig till Liljeholmskajen i sydvästra Stockholm. Där har nämligen Mikael och Frida nyligen slagit upp portarna till deras nya restaurang ”The Black Swan”, som förutom att husera i en väldigt mysig lokal precis vid vattnet, också serverar just vildsvin på menyn.

”Vildsvin: 52 utsökta rätter från tryne till svans” är skriven av Mikael Axell & Frida Ernsth och ges ut av Massolit bokförlag. Boken är fotad av Stefan Wettainen. Restaurang ”The Black Swan” ligger på Sjövikskajen 24 i Liljeholmen. 

Vildsvin
Annons