Hem / Inspiration / Hälsa / Rawfood / Angelas fantastiska rawfood!
Angelas Heaven

Angelas fantastiska rawfood!

Publicerad den

Besprutade vindruvor var den utlösande faktorn till att Angela Johansson sakta men säkert gick över från vanlig husmanskost till vegetarisk mat och raw food. Här är hennes bästa tips på hur du kan komma igång och äta raw food.

Annons

Hur ser din resa ut från köttbullsälskare till rawfoodfantast?

– Min hälsoresa började när jag var i trettioårsåldern. Det var då jag först började intressera mig för ekologisk och vegetarisk mat. Det började med att min svärmor sade till mig att jag inte borde ge vår dotter vanliga vindruvor för att de var så besprutade. Min erfarenhet av ekologisk frukt var att de låg i ett undangömt hörn i fruktdisken och att de ofta såg ganska vissna ut. Jag hade provat att köpa hem ekologiska bananer en gång, men tyckt att de blev bruna alldeles för fort. Jag hade inte tänkt på VARFÖR de blev bruna så fort och varför de andra höll sig gula och fina så länge i fruktskålen på bordet. Jag blev chockad när jag läste om mängderna gift i vår mat och jag gick över till  att bara handla kravmärkt mat samtidigt som jag fortsatte att läsa på om hur mat kan påverka kroppen, säger Angela.

Hur kom du in på raw food?

-Jag snubblade över en text om rawfood och gick på en av Erica Palmcrantz Aziz första seminarier där hon föreläste om alla fördelarna med rå mat och jag blev helt frälst. Med två stora kassar fulla av diverse nötter, fröer och en kokbok kom jag hem full av inspiration. Här skulle det lagas rawfood! Hur skulle det här kunna bli något vettigt? Jag provade lite grand, men mina smaklökar som var vana vid husmanskost protesterade och sa att det här var inte riktigt i deras smak. Efter några försök så fokuserade jag istället på att lära mig att laga goda vegetariska rätter och efter något år med vegetarisk mat provade jag rawfood igen. Den här gången bytte jag bara ut frukosten och provade olika kakrecept. Efter något år hade jag även bytt ut det mesta av den lagade vegetariska maten mot rawfood. Att byta ut en rätt i taget fungerade perfekt för mig och nu älskar jag rawfood. Det får mig att känna mig pigg och full av energi, säger Angela

Angelas bästa tips till en nybörjare som vill komma igång med raw food

 1. Börja långsamt.
  Skynda långsamt är mitt bästa råd. Det tar tid för kroppen och smaklökarna att anpassa sig till de nya smakerna och då är det inte bra om du försöker gå ”all in” på en gång. Då är det lätt att du tröttnar och det här skall ju inte vara en kortsiktig diet utan en ny livsstil. Då gör det inget om det tar lite tid att komma in i de nya vanorna. Jag började själv med det jag älskar mest – kakor! Rawfoodkakor är så goda och de innehåller massor av nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. De brukar dessutom vara en hit hos alla barn. Det kan var ett bra sätt att få in hela familjen på rawfoodspåret. Efter det kan du börja fasa in nya rätter som smoothisar, rawfoodmellanmål och frukostar.
 2. Investera i en bra mixer.
  Min mixer används många gånger om dagen, allt ifrån smoothies till såser, röror och kakor. Nötter är tungt att mixa och då är det bra om motorn är stark och har bra kvalitet.
 3. Gör grön smoothie
  Att dricka gröna smoothisar är ett väldigt enkelt och bra sätt att få i sig massor av grönt. I en smoothie är det lätt att gömma nyttigheter som chiafrön, linfrön, nötsmör, kokosfett, gröna pulver, bär, frön och annat hälsosamt. En enda grön drink kan lätt motsvara en hel tallrik med sallad. En av mina gröna favoriter är frysta mangotärningar och spenat. Det ger en bra bas som kan varieras med många andra ingredienser. Mangon ger sötma, krämighet och kyla (kyla är bra eftersom det ger en mildare grön smak), spenaten har massor av näring samtidigt som den är mild i smaken, vilket gör den till en bra bas för gröna drinkar.Fler bra smoothietips
  Frys in mogna bananer i skivor. De ger en krämig, söt smak till alla smoothisar. Gör en dubbel sats av din smoothie och ta med dig till jobbet i en termos så har du ett nyttigt mellanmål. Gör en god fruktsmoothie och frys in i glassformar. Det älskar alla barn!
 4. Gör stora portioner av enkla rawfoodrätter
  Då har du alltid något hemma när du blir hungrig. Ett par av mina favoriter är Chipudding på hemmagjord cashewvaniljmjölk. Det finns nästan alltid i en stor burk med chiapudding i kylskåpet. Till den serverar jag tinade frysta jordgubbar eller hallon. Hemgjord rawfoodmusli kan göras i stora portioner och ätas precis som det är eller till en krämig fruktsmoothie, fil eller chiapudding. Nötsmör är mättande och gott. Det kan man ta en stor sked av och äta precis som det är eller  på en smörgås med lite goda grönsaker. Frysta bär, mango, mogna bananer och spenat finns alltid i frysen. Då kan jag göra en stor smoothie som tillsammans med en smörgås blir mättande och bra. Nötter är bra att ha hemma. Det är gott att lägga i en sallad för extra krispighet, i en smoothie eller om du är sugen på något gott så kan en handfull nötter och en mörk chokladbit fungera bra. En rawfoodkaka finns nästan alltid i min kyl eller frys. Det är enkelt att göra och den håller sig länge i kylen. Eftersom rawfoodkakor är så nyttiga unnar jag mig dagligen en liten bit att njuta av.Vad blir det till middag en vanlig vardag hemma hos dig?Hemma hos oss blir det ibland vegetariskt och ibland rawfood lite beroende på humör. Våra barn tycker om lagad mat och då serverar jag extra mycket av det gröna så att jag kan äta i stort sett samma som dom, men jag väljer något proteinrikt, vegetariskt alternativ till som en linsbiff eller liknande. En favorit som går fort att göra är pytt av något slag och då brukar det bli lite av vad skafferiet har att erbjuda som tex. quinoa med färska örter, körsbärstomater, bladspenat, valnötter, russin, olivolja, flingsalt och kanske lite riven parmesan.Ett annat alternativ är en smörgås med ett tjockt lager nötsmör, massor av groddar (grodda gärna egna. Det är lätt, billigt och väldigt nyttigt), lite färsk paprika, flingsalt och olivolja.Till det passar det bra med en god smoothie.

Vad bjuder du på till fest?

– När vi får vänner hem på middag försöker jag anpassa maten efter vem som kommer. Om det är vänner som är intresserade av det jag gör är det väldigt roligt att få bjuda på rawfoodmat. Det brukar vara väldigt uppskattat. Framför allt av de som ännu inte hunnit prova rawfood, men ändå är nyfikna. De är alltid lika roligt att se de förvånade och glada minerna när de känner hur gott det smakar. Rawfoodpajen är perfekt att bjuda på. Den är en riktig favorit och den har blivit succé hos alla mina gäster. Ibland får vi gäster som jag vet inte är intresserade av rawfood och då fungerar lagad vegetarisk mat bättre. Då brukar jag göra en god vegetarisk gryta eller en lasagne. Det är jättegott och något alla kan uppskatta. Till det serverar jag alltid en jättestor sallad. Till dessert fungerar egentligen alla kakor, men rawfoodkladdkakan är ju en favorit. Den brukar alla älska!

Läs mer på: Angelas Heaven

Annons