Hem / Inspiration / Hälsa / LCHF / Ketoguiden – ketogen kost med Martina
Pumpasmoothie
Foto: Minh Tang

Ketoguiden – ketogen kost med Martina

Publicerad den

Martina Johanssons "Ketoguiden" och ”Keto: Den kompletta boken om ketogen kost” (Tukan Förlag) är kokböcker för dig som är nyfiken på ketogen kost. Martina går i sina böcker igenom all bakgrundsfakta, och förklarar på ett pedagogiskt sätt vad ketos innebär. Du får även tillgång till färdiga menyer och enkla upplägg för en vardag i ketos! Vi intervjuade Martina för att lära oss mer om ketogen kost.

Annons

Ketogen kost är en strikt variant på LCHF och bygger på idén om en artegen föda, från då människan var jägare och samlare. LCHF är godkänd för behandling av typ 2-diabetes och riktar sig främst till personer med metabola sjukdomar, de som vill gå ner i vikt och till de som önskar se bra resultat i träningen.

ketoguiden bokomslag

Tre snabba med Martina

1. Vad innebär ketos?

Ketos innebär att kroppen drivs på fett istället för kolhydrater. Man behöver alltså inte fylla på med kolhydrater, inte ens inför träning för kroppen har bytt energikälla helt och hållet. Det blir mer och mer populärt i träningskretsar för att vi har så mycket mer fett på kroppen än vad vi har glykogen inlagrat.

2. Hur börjar jag, vad måste uteslutas ur min kost direkt?

För att äta ketogent behöver du ta bort alla kolhydrater. Först och främst alla sötsaker, även sockerfritt godis. Alla kakor, bullar. Alla drycker utom vatten, all pasta, ris och potatis. Kvar blir kött, fisk, ägg och gröna bladgrönsaker och massor av naturliga fetter som smör, ghee, kokosolja, olivolja och så vidare. Människans naturliga, artegna föda.

3. Jag vill gå ner i vikt men inget händer, vad gör jag för fel?

Om du vill gå ned i vikt men har misslyckats tidigare, kan en ketogen diet vara värd att prova. Genom att ta bort alla kolhydrater får du ner ditt blodsocker och insulin så att kroppen kan komma åt fettet i fettcellerna och förbränna det. När du äter kolhydrater och insulinet höjs förblir fettcellerna låsta och i inlagrings läge, det undviker du helt i ketos. Då kan du förbränna ditt kroppsfett dygnet runt, utan att du behöver konditionsträna eller förbränna något genom träning.

keto bokomslag
Annons