Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Self care – en hälsosam vardag, på riktigt!
self care
Foto: Hanna Skoog

Self care – en hälsosam vardag, på riktigt!

Publicerad den

Idag är det lättare än någonsin att vara hälsosam - sociala medier är sprängfyllda av hälsoprofiler och lättåtkomliga hälsotips. Fast är det verkligen så enkelt? Vi blir dagligen fullkomligt bombarderade med peppiga ordspråk och elitidrottare som pratar om hälsosamma livsstilar. Visst kan du proppa i dig gurkmeja och veganskt proteinpulver, träna 6 dagar i veckan och utåt sett vara superhälsosam! Men om inte det inre hänger ikapp med det yttre så kan man väl knappast kalla det hälsosamt? Vi tog ett djupdyk ner i boken “Self care” (Norstedts) av Alexandra Kamperhaug och Anja Forsnor Wärn och kom upp till ytan med deras svar på hur en hälsosam livsstil faktiskt borde se ut - det är dags att börja leva mer healthy-ish!  Text; Kerstin Eriksson

Annons

Visste du att en vuxen person tar upp sin mobil i snitt var 10:e minut? Vi är mer uppkopplade än någonsin, och med det kommer en stress att leva det perfekta livet. Vi ska träna rätt, äta rätt och ändå hinna med att njuta, och glöm för guds skull inte bort den dagliga dosen av spirulina!

“Self care” (Norstedts) är Anja Forsnor Wärns och Alexandra Kamperhaugs motvikt till den hälsoboom som i många fall leder till stress. I boken introducerar de begreppet self-care, som handlar om att vårda både den inre och yttre hälsan – och “lite är bättre än inget” är ledord genom hela boken.

De beskriver själva bokens fokus som hälsa på ett hållbart och långsiktigt sätt. Boken genomsyras av en positiv och stärkande känsla utan tillstymmelse av måsten och förbud, och du kan knappast undvika att faktiskt känna dig inspirerad till en hälsosam vardag – på riktigt!

self care bokomslag

Ingen del av begreppet hälsa sätts åt sidan – i boken får du lära dig mer om allt från hur melatonin påverkar sömnen, hur du andas i fyrkant när ångesten kryper på och om kroppspositivism. Anja och Alexandra berättar frikostigt om sina egna livserfarenheter – både positiva och negativa – och säger nej till totalförbud i en hälsosam vardag.

Scrolla ner för att ta del av vår intervju med Alexandra och Anja och även tre härliga recept från Anja.

Alexandra Kamperhaug – Hälsocoach och PT

Du började träna tidigt och kunde ändå bibehålla en avslappnad inställning till kroppsideal och kost – hur lyckades du med det?

– Jag har sedan jag var väldigt liten tänkt och reflekterat mycket (på gott och ont), vilket gjorde att jag redan som ung tjej på 90- och i början av 2000-talet, då när bantningsmetoder hade sin guld-era, snabbt kom fram till att det var både en omöjlig och orimlig uppgift. Varför skulle någon vilja leva ett liv utan att njuta av mat?

– Jag bestämde jag mig för att mitt uppdrag skulle bli att plantera tankar om att vi duger som vi är och vara tacksamma över vad vi kan använda vår kropp till och att äta utan pekpinnar. Motsatsen till att lära sig att inte vilja äta och fokusera på allt vi är missnöjda med när det kommer till våra kroppar.

Steget att söka sig till en samtalsterapeut eller psykolog kan kännas stort när man har ångest, hur gjorde du för att hitta modet och orken?

– Jag tycker att vi alla förtjänar att må bra och jag stod helt enkelt inte ut med att låta ångesten ta en så stor del av mitt liv som den har gjort i perioder. För mig krävdes det inte så mycket mod, det var snarare orken att leta upp någon att prata som passade för mig, det är inte alltid så lätt när man känner sig svag, men är helt hundra värt det.

– I mina djupaste svackor hittar jag alltid någon slags sista växel där jag tar tag i saker som inte funkar. Tyvärr tror jag inte att det är lika enkelt för alla, men jag är tacksam över att jag funkar så.

Anja Forsnor Wärn – Livsstilsrådgivare

Du beskriver hur du alltid avskytt skolgympan, hur hittade du en träningsform som motiverade dig?

– Som en icke-sport tjej har nog alltid varit rädd för att prestera dåligt eller att inte passa in. Men efter att en kompis tagit med mig på spinning så vågade jag testa olika klasser på gymmet och i takt med att jag kände att jag behärskade övningarna gick jag från att gömma mig längst bak till att våga ta plats och ta i.

– Det var först när jag hittade kampsport och styrketräning som jag kände att jag hittade hem, två träningsformer som jag fortfarande älskar och som ger mig så mycket.

Vilket råd skulle du ge till nyblivna mammor som stressar över “mammakroppen” samtidigt som de ska hinna med att vara perfekta föräldrar?

– Åh, vad jag önskar att vi kunde stryka ord som stress och perfektion när det kommer till föräldraskapet. Var sak har sin tid och det är inte alltid lätt att prioritera sig själv på samma sätt som man kanske är van vid. Tiden som nybliven mamma är ofta skör, ny och omtumlande – att dessutom känna någon stress över mamma-kroppen är så onödigt.

– Ät gott, sov när du kan och framförallt – var snäll mot dig själv. Försök hitta tid för rörelse, ta promenader med barnvagnen, träna mamma-bebis-träning och involvera dem i träningen. Och någon perfekt förälder existerar nog inte, jag tror det viktigaste är att skämma bort sina barn med närhet, närvaro och kärlek. Sen löser sig resten av sig självt!

Från att följa varandra på sociala medier till att skriva en bok ihop – berätta om er gemensamma resa!

– Vi brukade kommentera varandras bilder på Instagram men hade aldrig setts IRL förrän Alexandra skickade ett mejl till Anja med förslag om att ses på en kaffe. Vi pratade oavbrutet i 3 timmar första gången vi sågs och tyckte båda att det kändes så rätt. Love at first sight!

– Det visade sig att vi hade så mycket gemensamt och gjort liknande karriärresor där vi sagt upp oss från trygga jobb för att satsa på vår dröm. Vi visste tidigt att vi ville jobba ihop på något sätt och idag ses vi i stort sett varje dag, sms:ar oavbrutet, poddar ihop och har skrivit vår första bok tillsammans. Kanske den bästa kaffedejten någonsin!

Annons